Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Elva döda i sammandrabbningarna i Kairo

Dödstalet efter sammandrabbningarna i Kairo stiger. Elva människor har på söndagen dödats, enligt AFP. Utöver de sju tidigare rapporterade dödsfallen har ytterligare fyra personer skjutits till döds.

Våldsamheterna kring Tahrirtorget i Kairo rasade hela helgen, flera dödades och hundratals skadades. Regeringen har misslyckats, säger aktivister som anklagar militären för att klamra sig fast vid makten.

När polis i lördags rev det tältläger som demonstranter rest på Tahrirtorget, navet för upproret som i år fällde Hosni Mubarak, blev det enligt aktivister en gnista. På söndagskvällen brann tälten på torget när polis försökte skingra tusentals demonstranter.

– Polisen använde än en gång våld mot demonstranter och det har inte slutat, säger Ahmed Maher, en av frontfigurerna i aktivistgruppen 6 april-rörelsen, i telefon till TT.

Då hade sammandrabbningar mellan demonstranter och polis – som med batonger, tårgas och gummikulor besvarade stenkastning – pågått ända sedan i lördags på flera platser i Egypten.

Krissamtal pågick under söndagen både inom regeringen och bland dess kritiker. Tältlägret på Tahrirtorget föregicks av massprotester i fredags då tiotusentals samlats för att uttrycka missnöje med militärrådet (SCAF) som nu styr Egypten.

SCAF har anklagats för tortyr, godtyckliga gripanden och censur. Samtidigt har militären stöd från stora delar av befolkningen. Opinionsundersökningar har under hösten pekat på att åtta eller nio av tio egyptier tycker att armén gör ett bra jobb.

Men helgens våld stärker kraven på förändring.

– Vi vill förändra hela regeringen, inte bara polisen, säger Ahmed Maher.

– De har misslyckats med att lösa problem, så vi behöver en ny regering.

Våldet utbröt mindre än två veckor före parlamentsvalet den 28 november. Först senare ska en ny regering ta över och oklarhet kring när det blir av väcker oro för att SCAF inte vill släppa makten.

Att valen kommer i den här ordningen har fått stöd av islamister som ser sina chanser som bättre i parlamentsval än i presidentval, enligt Wael Nawara från liberala partiet Demokratiska fronten. Han tvivlar på att egyptierna skulle välja en islamistisk president men i parlamentsval har unga partier svårt att konkurrera med etablerade Muslimska brödraskapet.

– Många av de nya partierna växer fram först nu, säger han till TT.

"Jag är extremt bekymrad över kravallerna och de våldsamma sammandrabbningarna vi sett i Egypten, framförallt på Tahrirtorget", meddelar EU:s utrikeschef Catherine Ashton i ett skriftlig uttalande.

"Jag beklagar förlusten av liv och de många skadade och uttrycker min solidaritet med offrens anhöriga. Jag uppmanar till lugn och återhållsamhet och fördömer användningen av våld i de starkaste ordalag".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.