Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

En albinobjörn möter pressen

Förra måndagen föddes två tvillingbjörnar i den norska djurparken Polar Zoo i Bardu. Inget märkligt kan tyckas, men den ena var albino. Björnsyskonens namn? Salt och Peppar, så klart. På fredagen var Salt på presskonferens.

Salt är Norges och sannolikt Skandinaviens första överlevande albinobjörn. Tidigare exemplar har dött eller avlivats av olika orsaker, då deras levnadsförutsättningar oftast är sämre än sina artfränder med melanin. Särskilt synförmågan drabbas.

- Vi har en fullt frisk albinoflicka och björnarna kommer att socialiseras för att öka förståelsen mellan människor och djur säger Tess Erngren till DN.se.

Hon är egentligen hundpsykolog och befinner sig på plats för att observera vargarna på Polar Zoo i vars verksamhet hon är medarbetare. Albinodjur stöts ofta bort av sina biologiska föräldrar, men björnungarna i Bardu kommer att växa upp de mänskliga fosterföräldrarna Runar Næss och Anita Hansen.

Tess Erngren understryker dock att det är ett vetenskapligt projekt som säkerställer att djurens väl och ve är i fokus. Socialiseringen sker, enligt Polar Zoos Cato Haakseth till Verdens Gang, i samarbete med världens ledande fackexpertis.

Den nordnorska djurparken har tidigare försökt få Berlins bloggande isbjörn Knut till sig, men Salt bör vara en fullt så god attraktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.