Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-andra-visselblasare-trader-fram-i-ukrainaaffaren/

Världen

En andra visselblåsare träder fram i Ukrainaaffären

USA:s president Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

En ny uppgiftslämnare med förstahandsinformation har talat med amerikanska myndigheter om Ukrainaaffären. Det uppger mannens advokat Mark Zaid, som även har den förste uppgiftslämnaren som klient.

Bägge uppges arbeta inom underrättelsetjänsterna. 

Advokaten Mark Zaid säger i en intervju med ABC News att han nu företräder två hemliga visselblåsare, som har information om president Donald Trumps agerande i samband med Ukrainaaffären. Trump anklagas bland annat för att ha försökt utpressa landets president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och dennes son Hunter Biden för korruption. 

Att Trump kan ha använt presidentämbetets makt för att komma åt en politisk motståndare, och bett ett främmande land att påverka utgången av ett amerikanskt val, anses så allvarligt att Demokraterna undersöker om man ska försöka ställa Trump inför riksrätt. 

Uppgifterna kom ursprungligen fram genom en formell anmälan från en hemlig visselblåsare, som inte själv hade förstahandsinformation om telefonsamtalet, men som hade samlat uppgifter från ett tiotal vittnen. 

Nu har alltså en andra visselblåsare, som enligt advokaten Mark Zaid själv bevittnat en del av händelserna, lämnat information till underrättelsetjänsternas generalinspektör, Michael Atkinson. Han är ett slags internrevisor på en post som finns inom många myndigheter i den amerikanska statsapparaten (Inspector General). De har bland annat som uppdrag att motverka korruption och ineffektiv användning av statliga medel. 

Enligt Zaid kan den nya visselblåsaren bekräfta vissa av anklagelserna som kom fram i den ursprungliga, skriftliga anmälan mot Donald Trump, och skulle alltså kunna motbevisa Trumps påståenden om att anmälan mot honom var ”helt felaktig”. 

I det ursprungliga sjusidiga dokumentet anklagas även Vita huset för att ha försökt mörklägga skandalen genom att uppgifterna om Trumps telefonsamtal lades i ett särskilt säkerhetssystem, för att förhindra att de läckte - även detta något som kan innebära maktmissbruk. 

Enligt Zaid har den nye visselblåsaren ännu inte varit i kontakt med det kongressutskott som sköter utredningen. 

New York Times skrev på fredagen om en ny anonym visselblåsare inom underrättelsetjänsterna som övervägde att skriva en formell anmälan mot Trump, och att vittna inför kongressen. 

Mark Zaid säger till ABC News att han inte känner till om det rör sig om samma person.