Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”En av tre familjer vill fortsätta omskära”

En tredjedel av alla familjer med bakgrund i länder där omskärelse är norm planerar att fortsätta med sedvänjan. Det bedömer kvinnor som har deltagit i en studie gjord av Karolinska institutet. ”Det sociala trycket för att säkra familjens heder är så starkt”, säger forskaren Vanja Berggren.

Forskarna har intervjuat åtta kvinnor med ursprung i Etiopien, Somalia, Djibouti och Eritrea. En av kvinnorna är född här medan de andra har har bott i Sverige i mellan 13 och 20 år. Alla upplever att trycket för att omskära döttrarna är oerhört starkt, och tror att en tredjedel av de familjer som har sin bakgrund i länder där omskärelse är norm avser att utföra ingreppet på sina egna flickor. 

– Det är en del av hederskulturen. Kvinnorna anger vikten av att fortsätta med omskärelse för att försäkra döttrarnas oskuld och därigenom säkra familjens heder, säger Vanja Berggren som är en av författarna till studien.

Flera av kvinnorna säger att de upplever en inre konflikt och menar att de egentligen inte vill fortsätta med sedvänjan. Trycket upplevs som starkast när familjen besöker hemlandet under semestern.

– En del föräldrar känner oro för att släktingarna ska ta dottern till en omskärare, utan att de vet om det.

Hur kvinnorna planerar att genomföra ingreppet framgår inte av studien. Men en kvinna uppgav att hon hade rest till London för att omskära sin dotter, trots att det är olagligt även i Storbritannien.

Enligt Vanja Berggren behövs det mer information från myndigheternas sida.

– En kvinna hade bott i Sverige i 20 år innan hon för tre år sedan fick reda på att omskärelse är olagligt.

Vanja Berggren är delaktig i utbildningsdepartementets utredning om hur skolpersonal ska hantera elever som har blivit eller riskerar att bli könsstympade. Utredarna kommer att rekommendera myndigheterna att gå ut med mer information om den svenska lagstiftningen inför sommarsemestern. Ett förslag är att alla ska kunna ladda ned ett intyg om lagen, som de sedan kan visa upp för sina släktingar i hemlandet.

Som det är nu är tystnaden kring frågan det största hotet för alla de flickor som befinner sig i riskzonen, menar hon.

Karolinska institutets studie ”Perceptions and experiences of female genital mutilation after immigration to Sweden: an explorative study” publicerades 2013.

– Det är ingen statistisk studie, men resultatet indikerar att det här är en fråga som det är viktigt att fortsätta undersöka i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.