Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-dod-vid-fortsatta-demonstrationer-i-sudan/

Världen

En död vid fortsatta demonstrationer i Sudan

Supportrar till president Omar al-Bashir viftar med sudanesiska flaggor när presidenten höll tal i huvudstaden Khartoum.
Supportrar till president Omar al-Bashir viftar med sudanesiska flaggor när presidenten höll tal i huvudstaden Khartoum. Foto: Ashraf Shazly/AFP

De omfattande protesterna i Sudan mot president Omer al-Bashir och hans regering krävde på onsdagen ytterligare ett dödsoffer. Samtidigt talade presidenten till anhängare i huvudstaden Khartoum och avfärdade alla krav på avgång.

Clas Svahn
Rätta artikel

Demonstrationerna i Sudan har hittills krävt närmare 40 liv, enligt människorättsorganisationen Amnesty international. Över 100 regeringsoppositionella har gripits tillsammans med flera av deras ledare.

På onsdagen avled ytterligare en demonstrant av skador som åsamkats av regeringsstyrkor. Ytterligare sex personer vårdas för skottskador, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna mot försämrade levnadsförhållanden och höjda bröd- och bensinpriser fortsätter i Sudan och har nu spridit sig allt mer över landet sedan de inleddes den 19 december.

President Omer al-Bashir talade på onsdagen till tusentals anhängare i huvudstaden Khartoum och avfärdade då alla krav på hans avgång. Istället uppmanade han oppositionen att vinna över honom i öppna val.

Därmed backade han från tisdagens löften om att han skulle vara beredd att överlämna makten till militären.

Tidigare på dagen hade säkerhetsstyrkor skingrat några hundra demonstranter genom att beskjuta dem med tårgas. En anonym demonstrant, som intervjuats av Reuters, säger att kampen för att få till ett regimskifte fortsätter:

– Vi kämpar för att få mat för dagen och vi kommer att fortsätta demonstrera till dess att Bashirs regering faller.