Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-flicka-ar-langt-mer-ansvarig-for-valdtakt-an-en-pojke/

VÄRLDEN

”En flicka är långt mer ansvarig för våldtäkt än en pojke”

En demonstration i Indien mot våldtäkterna i landet.
En demonstration i Indien mot våldtäkterna i landet. Foto: Sajjad Hussain

Kvinnor som går ut på kvällarna har sig själva att skylla om de drar till sig manliga förövare. Det säger Mukesh Singh i en BBC-dokumentär. Han är en av de sex indiska män som begick för den ökända gruppvåldtäkten på en buss i Delhi.

– En flicka är långt mer ansvarig för våldtäkt än en pojke, säger han i tv-intervjun som flera brittiska medier skriver om, och lägger dessutom all skuld på offret i det brutala sexövergreppet han är dömd för.

Gruppvåldtäkten inträffade i december 2012. Den 23-åriga studenten Jyoti Singh och en manlig vän var på väg hem efter att ha varit på bio då hon utsattes för en brutal gängvåldtäkt av sex män ombord på en buss, männen slog henne bland annat med järnrör. Kvinnan avled två veckor senare på grund av svåra inre skador.

Övergreppet skakade om hela Indien och utlöste ilskna demonstrationer. Det satte även fokus på kvinnors situation i Indien och blev starten på en debatt om kvinnors säkerhet och ställning i samhället.

Sex män greps och dömdes senare för den grova våldtäkten. Nu har den brittiska BBC-filmaren Leslee Udwin träffat en av förövarna på fängelset.

Den efterföljande debatten om sexism verkar inte har gjort något större intryck. I dokumentären skyller Mukesh Singh allt på sitt offer och beskriver mordet som ”en olyckshändelse”. Hade inte Jyoti försökt slå tillbaka skulle gänget inte ha misshandlat henne.

– När hon blev våldtagen borde hon inte ha slagits utan hon skulle ha varit tyst och tillåtit våldtäkten. Då skulle man ha släppt av henne och bara ha slagit mannen, säger han i filmen skriver Telegraph.

Dokumentärfilmen ”Indiens dotter” kommer att sändas i flera länder på internationella kvinnodagen den 8 mars, även i SVT2 klockan 22.10.

Filmen är också startskottet för en global kampanj vars syfte är att belysa den utbredda ojämlikheten mellan könen i världen.