Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-halv-miljon-i-greta-thunbergs-klimatmarsch-i-montreal/

Världen

En halv miljon i Greta Thunbergs klimatmarsch i Montréal

Bild 1 av 4 Greta Thunberg talade i Montréal.
Foto: Martin Ouellet-Diotte/AFP
Bild 2 av 4 Tusentals människor samlades på Montréals gator.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 4
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 4
Foto: Alexander Mahmoud

En halv miljon människor deltog i klimatmarschen i Montréal, Kanada, enligt organisationen Fridays for Future.

Greta Thunberg, som ledde marschen, mötte ett stort jubel när hon höll sitt tal.

– Ni är en nation som påstås vara klimatledande, Sverige är också en nation som påstås vara klimatledande. I båda fall så betyder det absolut igenting, säger hon.

Den stora massan vid scenen skanderade ”Greta! Greta! Greta!” när den 16-åriga klimataktivisten intog scenen i Montréal. Detta efter en klimatmarsch där en halv miljon människor deltagit, enligt arrangören som kallade marschen den största i Quebecs historia.

– Ni borde vara väldigt stolta för det här har vi gjort tillsammans. Jag kan inte tacka er nog för att ni är här. Det är fint att vara i Kanada. Vi är väldigt lika varandra, säger Greta Thunberg från scenen.

DN-medarbetaren Alexander Mahmoud var på plats och beskriver att det var som ”hela staden deltog i klimatmarschen”.

Premiärministern Justin Trudeau, som träffade Greta Thunberg innan marschen anslöt också tillsammans med sin hustru och två av deras tre barn.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltog i klimatmarschen i Montréal. Tidigare under dagen träffade han Greta Thunberg. Foto: Alexander Mahmoud

Under sitt tal jämförde Greta Thunberg Kanada med Sverige och sa bland annat att Kanada har snö precis som i Sverige och räknade upp barrträd och älg som saker Sverige och Kanada har gemensamt.

– Ni är en nation som påstås vara klimatledande, och Sverige är också en nation som påstås vara klimatledande, sa Greta Thunberg och tillade:

– Och i båda fall så betyder det absolut ingenting.

Greta Thunberg sa att de marscherar för en levande planet för alla.

– Men våra politiker har inte lyssnat. Den här veckan har våra ledare träffats i New York för FN-mötet. De har svikit oss igen med sina otillräckliga planer.

Klimataktivistens budskap var att klimatrörelsen kommer att fortsätta tills politiker och andra makthavare lyssnar.

– I dag är vi miljoner som marscherar över hela världen och vi kommer att fortsätta tills dom lyssnar, sa Greta Thunberg.

– Om människor med makt inte tänker ta sitt ansvar så gör vi det. Det borde inte vara upp till oss men någon måste göra det.

Sedan förra fredagen har 6,6 miljoner människor deltagit i klimatdemonstrationer världen över, enligt organisationen Fridays for Future.