Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-infor-ratta-maltas-ledare-uppges-avga/

Världen

En inför rätta – Maltas ledare uppges avgå

Människor håller upp bilder på den mördade journalisten Daphne Caruana Galizia under en manifestation. Foto: AFP

Affärsmannen Yorgen Fenech anklagas formellt för att ha varit inblandad i mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.

Det är den första personen som ställs inför rätta för att ligga bakom mordplanerna och samstämmiga medieuppgifter säger att premiärministern nu väntas avgå.

TT Text

Fenech har varit en av de huvudmisstänkta i mordhärvan sedan han greps på sin yacht i Medelhavet förra veckan. Han ställs inför rätta för motsvarande stämpling och för delaktighet i mordet.

Affärsmannen nekar till brott och har vid de senaste dagarnas domstolsframträdanden pekat ut regeringens tidigare stabschef Keith Schembri – kallad premiärminister Joseph Muscats högra hand – som ansvarig och anklagat förundersökningsledaren för att vara politiskt styrd.

Schembri greps tidigare i veckan, men släpptes två dagar senare, varpå polisen sade att han inte längre var intressant för utredningen.

Fenech har ljusskygga ekonomiska kopplingar till flera regeringsföreträdare som avgått den senaste veckan: stabschefen Schembri, näringslivsminister Chris Cardona och turismminister Konrad Mizzi.

Tidningen Times of Malta rapporterade i fredags, med hänvisning till olika källor, att premiärministern hade berättat för Maltas president och flera av sina medarbetare att han ämnar avgå. Muscat uppgavs då planera ett tv-framträdande till dess Fenech ställts inför anklagelserna i domstolen.

Källor inom Muscats Labourparti sade tidigare på lördagen till AFP att han skulle ge besked om att han lämnar posten efter en ledaromröstning i januari. Efter domstolsbeskedet har Reuters källuppgifter som säger att premiärministern kommer att ge ett uttalande under lördagskvällen eller på söndagen.

Daphne Caruana Galizia var en av Maltas mest framstående journalister som regelbundet granskade önationens korruption. Hon dödades i ett bilbombsattentat i oktober 2017, kort efter att hon uppdagat ett hemligt offshore-bolag som ägdes av Yorgen Fenech och som uppges ha använts för att slussa pengar till bolag i Panama som ägs av ministrarna Mizzi och Cardona.

Tre personer har sedan en längre tid tillbaka suttit häktade misstänkta för att ha placerat ut och detonerat bomben, men det är först de senaste veckorna som utredningen tycks ha närmat sig ett svar på vem som beställde mordet.

Läs mer: I spåren av journalistmordet på Malta: Stabschef och ministrar avgår

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt