Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

En islamistisk rörelse som sätter skräck i folk

Obligatorisk heltäckande slöja för kvinnor. Kyskhetspoliser. Tortyr och kidnappningar. Terrorrörelsen Isis namn sänder kalla kårar utmed ryggraden hos alla de folk, sekter och religioner som står på dess svarta lista.

Ledaren Abu Bakr al-Baghdadis krigare i Isis skickar mer än gärna druser, shiiter, kurder, kristna och judar till det brinnande helvete där de anser alla kättare och otrogna hör hemma. Men de flesta av den sunnimuslimska rörelsens offer är sunniter.

al-Qaida, dit Isis hörde fram till helt nyligen, anser ju att den allra mest föraktliga människosorten är sunniter som anammat det moderna livet. Bilbomber i sunnitiska stadsdelar i olika irakiska städer var också en klok taktik, enligt al-Baghdadi, eftersom det skulle driva trosfränderna att resa sig mot den förhatliga, USA- och Iranstödda shiaregeringen i Bagdad.

Isis arabiska namn är Da’ash, en förkortning av ”Islamiska staten Irak och Syrien” på arabiska.

Det hör enligt sina egna bulletiner inte längre till al-Qaida. al-Baghdadi uppmanade nyligen al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawarihi att gå i pension. Enligt en libanesisk radiostation i Tripoli kallade al-Baghadi Zawarihi rent av en gnällig egyptisk kärring.

Al-Baghdadi anser att al-Qaida försoffats sedan 11 september-attentaten 2001, och han har givit prov på sin version av läran i de territorier Isis lagt under sig i Syrien och Irak: kyskhetspoliser, förbud för kvinnor att visa sig utomhus utan manlig övervakare, strängt iakttagna bönetider, tortyr, kidnappningar, utpressning och konfiskation av byggnader.

De flesta berörda har dock avstått från att bekanta sig med al-Baghdadis samhällsvision. De har som Mosuls och delar av provinsen Kirkuks befolkningar, sett till att komma undan – det vill säga fly. En drusisk svensk från Jabel Druz, bergs­området där en miljon syriska druser lever, säger till DN att druserna börjat se över sina vapen för att kunna försvara sig om Isis och likasinnade rörelser skulle vända sig mot dem.

Isis är starkast i nordöstra Syrien, medan andra tillresta jihadister har inrättat sig mot gränsen till Israel.

Men de är framför allt en utmaning för kurderna i Syrien och Irak. I bägge länderna har Isis nått ända fram till, och in i, de områden kurderna kontrollerar. al-Baghdadis män har redan begått flera massakrer på kurder.

Det finns nu, enligt Israels militära underrättelsetjänst, 30 000 extremajihadister i Syrien, 10 000 fler än för ett år sedan. Men de enheter som tagit över delar av Mosul och Kirkukprovinsen är högst ett par tusen man starka, och det är sensationellt att de drivit bort långt större, modernt utrustade irakiska styrkor.

Fakta:Isis

Isis är den mest hårdföra, radikala av alla väpnade islamistiska grupper i Syrien och har gått hårt fram mot både civilbefolkning och andra rebellgrupper. Gruppen har fästen i städer i landets östra och norra delar.

Från början hade Isis sin bas i Irak och växte sig starka under det sunnimuslimska motståndet mot den amerikanskledda ockupationen där. I januari i år tog Isis kontroll över stora delar av provinsen Anbar, däribland staden Fallujah – och har växt sig starkare i Irak.

Isis vill upprätta ett islamistiskt emirat som omfattar Syrien och Irak snarare än att störta syriska regeringen.

Isis ogillas av andra delar av rebellrörelsen i Syrien, och i januari i år inledde andra rebellgrupper en offensiv för att driva ut dem ur Syrien. Tusentals människor har sedan dess dödats i striderna.

Källa: The Long War Journal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.