Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-kvinna-per-dag-har-mordats-i-el-salvador-hittills-i-ar/

Världen

En kvinna per dag har mördats i El Salvador hittills i år

Tusentals kvinnor demonstrerade för ökade resurser för att utreda kvinnomord och ändrad abortlagstiftning i mars i år. Foto: Camilo Freedman/Alamy

En kvinna har mördats per dag i El Salvador hittills i år. Trots insatser står den organiserade brottsligheten i vägen för en förbättring, det menar åklagare Ana Graciela Sagastume som leder den särskilda enheten som tillsatts för att fälla de som begår kvinnomord till Reuters

Rätta artikel

El Salvador har en av världens högsta nivåer av könsmotiverade mord på kvinnor, enligt FN:s siffror. 

Vanligtvis begås kvinnomord av närstående och föranleds av våld i hemmet, men i El Salvador ligger de kriminella gängen bakom många av morden på kvinnor, säger Ana Graciela Sagastume. 

Hon leder den enhet som tillsattes för ett år sedan för att klara upp brotten. Tillsammans med fem andra kvinnliga åklagare i olika delar av landet arbetar hon nu för att fälla de som begår våldsbrott mot kvinnor. 

– Kvinnor mördas för att de inte vill bli ihop med gängmedlemmar. Gängen ser kvinnors kroppar som ett verktyg för att tillfredställa deras egna behov, säger Ana Graciela Sagastume till Reuters

Omkring 60.000 personer, en procent av El Salvadors befolkning, är medlem i något av landets kriminella gäng. Den höga brottsfrekvensen och det faktum att gängen har en stark kontroll över vissa delar av landet gör det svårt att få anhöriga och andra medborgare att vittna, menar Ana Graciela Sagastume. 

– Det finns en stark rädsla för repressalier från de kriminella gängen, säger hon till Reuters. 

El Salvador har fått kritik för bristande rättigheter för kvinnor. Abort är olagligt i landet och flera fall då kvinnor dömts för mord efter att ha fött döda barn har uppmärksammats internationellt. 

Förra året sjönk antalet kvinnomord något jämfört med det tidigare året, från 471 mord på kvinnor 2017 till 385 år 2018. Anledningen tros vara den särskilda enhetens ansträngningar att utreda ärendena och polisens arbete med att utreda den organiserade brottsligheten. 

Läs mer: Teodora del Carmen Vásquez födde ett dött barn – satt 10 år i fängelse för mord 

Sedan 2012 finns särskild lagstiftning gällande mord på kvinnor, som kan ge mellan 20 och 50 år i fängelse. Men för att brottet ska kunna rubriceras som kvinnomord måste åklagaren bevisa att brottet motiverats av offrets könsidentitet. Ofta tar det två år eller längre innan rättegång kan inledas.

I dag använder Ana Graciela Sagastumes grupp ofta sociala medier och information från offrens telefoner som bevismaterial. 

– Det vi gör i dag som vi inte gjorde tidigare är att använda teknik och forensisk bevisning i högre utsträckning i våra utredningar, säger hon till Reuters. 

14 av de 25 länder med högst nivå av mord på kvinnor ligger i Latinamerika, enligt FN. 98 procent av alla kvinnomord klaras aldrig upp.