Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

En miljard fattiga ska få förnybar el

Foto: Mehdi Chebil

En dryg miljard människor som saknar tillgång till energi ska lyftas ur fattigdom. Samtidigt måste världens utsläpp ner till noll. Uppdraget att knäcka den ekvationen har FN-chefen Ban Ki-Moon gett till Rachel Kytes.

– Vi kan inte lämna människor bakom oss i den här omställningen, säger hon.

Det är efter FN-mötet i Paris som det praktiska arbetet börjar med att göra verklighet av ländernas klimatplaner. Fossil energikällor måste bytas mot förnybara om uppvärmningen ska hejdas. Hur det ska gå till var temat för en rad evenemang och utspel på Parismötet under måndagen.

Många utvecklingsländer, med Indien i spetsen, slåss i klimatförhandlingarna för rätten att prioritera fattigdomsbekämpning före allt annat. Planeten orkar dock inte med att den välståndsökningen sker på samma sätt som i de tidigt industrialiserade länderna i Europa och Nordamerika. Det talas om att de fattiga länderna måste ta ett grodhopp, förbi det fossila stadiet och direkt in i den gröna ekonomin.

Det är Rachel Kytes som ska få grodan att hoppa.

– Vi har långt över en miljard människor i världen som inte har tillgång till energi. Utan det får du inte bra hälsovård, ingen bra utbildning. Vi måste sluta den klyftan men vi måste göra det på ett sätt som håller uppvärmningen under 2 grader. Vi kan inte lämna människor bakom oss i den här energiomställningen, säger Rachel Kytes när DN träffar henne på klimatmötet i Paris.

Rachel Kytes, tidigare på Världsbanken, har utsetts av FN-chefen Ban Ki-Moon att leda organisationen SE4All när den nu stöps om och vässas för att hjälpa länderna att gå från ord till handling. SE4All (SE står för sustainable energy, hållbar energi) ska knyta samman regeringar, företag och civilsamhällets organisationer i en gemensam insats för världens fattigaste.

– De senaste åren har det skett en revolution i hur världen organiserar sig för att lösa problem. Du måste ha med alla de här aktörerna. Det är så den moderna världen fungerar, säger Rachel Kytes.

Sverige går in med 15 miljoner kronor i SE4All och biståndsminister Isabella Lövin (MP) sitter i styrelsen.

– Att förse de fattigaste med ny småskalig förnybar energi, som solpaneler, kan bli ett grodhopp i utvecklingen på samma sätt som mobiltelefonerna har gett dem tillgång till internet, säger Isabella Lövin.

Tack vare att apparater som spisar, kylskåp och datorer blir energisnålare räcker den förnybara energin enligt Rachel Kytes till att förse världens fattigaste med dessa nyttigheter.

– Folk vill ha allt detta och det kan de få med väldigt liten energiåtgång. Där finns en enorm affärsmöjlighet, säger Rachel Kytes.

Hon menar att SE4All nu måste satsa på ett begränsat antal prioriterade områden. Dit hör småskalig solenergi i Afrika, energieffektivisering i snabbt växande städer och att minska politiska regleringar som gynnar fossila bränslen.

Sverige presenterar i dag, tisdag, tillsammans med USA och Australien, ny hjälp till länder i Afrika och Karibien för hur de kan utforma klimatsmart energipolitik. Ett informationsverktyg ska byggas upp på ett webb-baserat internationellt center. Där ska länder kunna få konkreta råd hur de kan gå till väga. Dessutom ska intresserade länder erbjudas experthjälp på plats.

– Det kan handla om hjälp för att forma ett stödsystem för förnybar energi, säger Ibrahim Baylan, energiminister (S).

Han nämner särskilt att Mexiko visat intresse för det svensk-norska systemet med elcertifikat.

Dessutom utmanade Sverige på måndagen, tillsammans med ett dussintal andra länder och möbelföretaget Ikea, världens övriga länder om att få ut tio miljarder ledlampor de närmaste åren.

– Om vi lyckas skulle det motsvara ett år av hela Tysklands utsläpp av växthusgaser, säger Ibrahim Baylan.

För Sveriges del skulle det, enligt ministern, betyda att 7 terrawattimmar el skulle sparas, hälften av den el som går till belysning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.