Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 05:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-miljard-saknar-rent-dricksvatten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

En miljard saknar rent dricksvatten

2,6 miljarder människor - mer än 40 procent av Jordens befolkning - har inte tillgång till de enklaste toaletter. Och över en miljard tvingas dricka vatten som kan vara hälsovådligt, påpekade två FN-organ på torsdagen.

Rapporten från världshälsoorganisationen WHO och barnfonden Unicef anger läget i "halvtid" för den 25-årsplan som till 2015 ska ge människor världen över dramatiskt förbättrade sanitära förhållanden och tillgång till rent dricksvatten.

Det ser inte alldeles lovande ut.

Vad gäller dricksvattnet håller tidtabellen. Men en halv miljard människor, huvudsakligen på landsbygden i Afrika och Asien, har inte nått det uppställda sanitetsmålet för 2002. Det betyder att avfall och sjukdomar kommer att spridas och att miljoner barn kommer att bli sjuka och dö.

Det är i synnerhet Afrika söder om Sahara, som drabbas värst av sjukdomar som orsakas av dålig hygien.

- Den växande klyftan mellan dem som har och dem som inte har tillgång till rent vatten och toaletter dödar omkring 4.000 barn varje dag, påpekar Unicef-chefen Carol Bellamy. Bristande hygien är också i ytterligare många fall en underliggande orsak till att tio miljoner barn dör varje år.

- Om vi inte gör något nu för att minska klyftan kommer dödssiffrorna att stiga, understryker Bellamy.

Årligen dör 1,8 miljoner människor i diarrésjukdomar. Huvudsakligen är det barn som ännu inte fyllt fem år. Miljoner andra får men för livet.

Men det finns också oroande trender i många i-länder där man har en snabb industrialisering. Andelen människor där med tillgång till rent dricksvatten och sanitet minskade faktiskt med två procent mellan 1990 och 2002.

I det forna Sovjetunionen är det exempelvis i dag bara 83 procent av befolkningen som har tillgång till fullgod sanitet.

Rapporten innehåller dock också en del goda nyheter. Målet att "bara" 800 miljoner människor ska sakna tillgång till rent dricksvatten 2015 ser ut att nås. 1,1 miljard människor har fått det de senaste tolv åren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.