Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-miljon-evakueras-nar-tyfonen-lekima-slar-till-mot-kina/

Världen

En miljon evakuerades när tyfonen Lekima slog till mot Kina

00:46. Tyfonen Lekima har nått Kinas östra kust. Tretton personer har omkommit och många saknas. Ovädret har tvingat över en miljon människor att lämna sina hem och har hittills orsakat hundratals inställda flygavgångar. Den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV, rapporterar att Lekima är den tredje största tyfonen som registrerats i Kina.

Megastaden Shanghai dränktes av skyfall när det tropiska ovädret Lekima svepte fram under lördagen. Lekima hade tidigare på dagen nått land som en kraftig tyfon, och minst 22 personer har omkommit i ett jordskred nära kusten. En miljon människor har evakuerats.

Tyfonen Lekima nådde tidigt på lördagen lokal tid – fredag kväll svensk tid – det kinesiska fastlandet vid staden Wenling i provinsen Zhejiang med vindar på 52 meter per sekund.

Det betyder att Lekima var en tyfon av kategori 3 när den nådde fastlandet och den tredje kraftigaste som registrerats i Kina sedan 1949 (allra starkast hittills var Wanda år 1956 med vindstyrkor på 65 meter per sekund).

Foto: AFP

En miljon människor evakuerades från kustområdet, varav 250.000 i Shanghai.

Enligt BBC, som refererar till statliga medier, omkom minst 22 personer i ett jordskred nära staden Wenzhou, orsakat av intensiva skyfall i ovädret. Tio personer har rapporterats saknade.

I Zhejiang lades hundratals färjor i hamn, och hundratals flygavgångar liksom delar av järnvägstrafiken ställdes in, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Runt 200 byggnader förstördes och ytterligare 3.200 skadades. Tusentals träd blåste ner. 

De lokala myndigheterna hade mobiliserat team med mer än 1.000 räddningsarbetare samt satt 150 brandbilar och 153 räddningsbåtar i beredskap.

Ovädret avtog i intensitet under sin färd norrut över land i en hastighet av 15 kilometer i timmen. Men när det nådde megastaden Shanghai rådde fortfarande stormbyar, och regnet var skyfallsliknande.

Vissa gator i 20-miljonersstaden låg under en meter vatten, och trafiken var kaotisk, rapporterar Shanghai Daily. Avrinningssystemet tycktes i det närmaste utslaget. På eftermiddagen började arbetare pumpa vatten från tunnlar och andra utsatta platser och rensa dagvattenbrunnar. 

Vissa bostadskomplex var enligt boende tidningen talat med ”fullständigt dränkta” sedan regn- och flodvatten forsat in.

De två flygplatserna i staden ställde in nära 1.800 flighter. Flera tunnelbanelinjer stängdes också, liksom utsiktsvåningen i den 421 meter höga skyskrapan Jin Mao.

Längre ut över Stilla havet snurrar en annan tyfon, Krosa. Den har siktet inställt på Japan, dit den väntas nå i mitten av nästa vecka. Enligt de nuvarande prognoserna blir den dock inte lika kraftig som Lekima.