Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

En miljon kallas till demonstrationer i Brasilien

Polis sprutar pepparsprej mot en demonstrant i Rio de Janeiro på måndagen.
Polis sprutar pepparsprej mot en demonstrant i Rio de Janeiro på måndagen. Foto: Victor R. Caivano/AP

De brasilianska massdemonstrationerna kan komma att samla en miljon deltagare på torsdag, genom upprop på sociala medier. En del av kritiken riktas mot president Dilma Rousseff, men både hon och hennes företrädare uttalar sitt stöd åt demonstranterna, som på sina håll bemötts med våld av polis. ”Fredliga demonstrationer är legitima och en naturlig del av en demokrati”, säger president Dilma Rousseff till tidningen Folha de São Paulo.

Liksom på andra håll i världen är det via sociala medier som mängder av brasilianare har samlats för att protestera mot samhällsproblem på gator och torg. På måndagen samlades minst 200.000 personer i landets större städer, i de största demonstrationerna på 20 år, och under tisdagen anslöt allt fler brasilianare till Facebook-eventet ”Um milhão na rua” (En miljon på gatan) som planeras till torsdagen.

Från ett folkligt missnöje med höjda busspriser i São Paulo har protesterna vuxit till andra städer och bland människor som vill driva andra frågor. Bland annat har president Dilma Rousseff blivit en måltavla för vissa av demonstranterna. Rousseff buades exempelvis ut av många av åskådarna vid öppningsmatchen i Confederations Cup i lördags.

Presidenten själv uttalar dock sitt stöd för demonstranternas rätt att lufta sitt missnöje på gator och torg.

– Fredliga demonstrationer är legitima och en naturlig del av en demokrati, sade Dilma Rousseff enligt tidningen Folha de São Paulo.

Hennes företrädare på presidentposten, Luiz Inacio ”Lula” da Silva använde sig av demonstranternas eget verktyg, Facebook, för att uttala sig på ett liknande sätt.

”Ingen med någon sans och vett kan vara emot civila manifestationer, för demokrati är inte någon tystnadspakt”, skriver ”Lula”, och fortsätter med att kritisera de poliser som i São Paulo bemötte demonstranter och media med tårgas och gummikulor.

”Det finns inga problem som inte kan lösas. Det enda man kan säga med säkerhet är att sociala rörelser och deras krav inte är en polissak, utan något för förhandlingsbordet.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.