Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/en-omkommen-medan-fem-saknas-efter-kollision-mellan-amerikanska-militarplan/

Världen

En omkommen medan fem saknas efter kollision mellan USA-plan

Ett japanskt kustbevakningsfartyg och ett amerikanskt militärplan ute på spaningsuppdrg efter kollisionen mellan USA-planen.
Ett japanskt kustbevakningsfartyg och ett amerikanskt militärplan ute på spaningsuppdrg efter kollisionen mellan USA-planen. Foto: Kyodo News / Reuters

En amerikansk marinsoldat omkom medan fem soldater på torsdagen alltjämt saknades efter den kollision mellan två amerikanska militärflygplan som natten till torsdag, lokal tid, inträffade utanför Japans kust.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

Amerikanska medier rapporterar att en marinsoldat räddats. Tillståndet för denne uppges vara ”stabilt”, enligt ett uttalande från marinkåren.

Sökandet efter de fem saknade fortgår i ett område cirka 32 mil öster om Japans sydöstra kust, med deltagande av både japanska och amerikanska styrkor, skriver nyhetsbyrån Reuters. Dåligt väder uppges försvåra räddningsinsatsen, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

https://twitter.com/IIIMEF/status/1070679547966701568

Kollisionen inträffade när ett jaktflygplan av typen McDonnell Douglas F/A-18 Hornet skulle tankas i luften över Stilla havet av ett tankningsplan av typen Lockheed Martin KC-130 Hercules. Båda planen hade lyft från USA:s marinkårsstation i Iwakuni i södra Japan för det som USA-militären beskriver som en ”reguljär övningsflygning”.

Uppgifterna som släpptes under den inledande rapporteringen var få – det talades om att två plan råkat ut för ”ett missöde” under en övningsflygning.

Senare stod det klart att två personer bemannande stridsflygplanet, medan lufttankningsplanet hade fem personer i besättningen.

De Herculesplan USA använder för tankning i luften är samma typ av transportplan, med rötter i 1950-talet, som svenska militären har ett antal av, rapporterar TT.