Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”En post-islamistisk tid”

En libysk kvinna protesterar mot ledaren Muammar Khaddafi.
En libysk kvinna protesterar mot ledaren Muammar Khaddafi. Foto: Kevin Frayer / AP
Vi befinner oss i en ”post-islamistisk” tid, säger Leif Stenberg, chef på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Och detta tack vare de demokratiska revolterna snarare än Usama bin Ladins död.

Det började i Tunisien. Och fortsatte genom Nordafrika och in i Mellanöstern.

De folkliga protesterna med krav om demokrati har blivit fler och fler under året och det är de, och inte Usama bin Ladins död, som kommer att urholka al-Qaidas inflytande i den muslimska världen. Det säger Leif Stenberg, chef på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Demokratiseringsvågen och de regimkritiska protesterna är mycket viktigare, säger han.

– Min poäng blir väldigt kort: Islamistgrupperna har agerat elitistiskt och försökt styra folket ovanifrån. Revolterna är mer folkligt förankrade och åsikterna kommer att kunna bestå på ett helt annat sätt.

Efter flera årtionden där islamister har fått stort utrymme, kan en ny tid skönjas. Med nya röster.

– De här revolterna har nog slagit al-Qaida med förvåning och de är nog överraskade. Det här kan vara ett tecken på en ny utveckling där islamisterna förlorar rätten att dominera i debatten.

– Det är en mer sekulär, ung och global opposition som inte kanaliseras genom islam. De formulerar sig ur ett vardagligt perspektiv med tankar om liberalisering av staten, och med tankar om frihet. De har stöd från en växande medelklass och det är fler kvinnor som hörs.

al-Qaida som vi känner det kommer dessutom inte att bestå, menar Stenberg. Den utpekade efterträdaren till Usama bin Ladin, Ayman Zawahiri, kan aldrig axla rollen som karismatisk ledare.

– bin Ladins ikoniska roll och symbolvärde har hållit rörelsen samman. Min gissning är att al-Qaida splittras. Det betyder inte att splittringarna blir mindre farliga men det har funnits ett varumärke i al-Qaida och i Usama bin Ladin. Frågan är om inte luften går ur det varumärket nu.

Den närmsta tiden blir mycket viktig, säger Stenberg. I september hålls val i Egypten sedan tidigare presidenten Hosni Mubarak störtats tidigare i år.

– Det gäller att hösten 2011 visar på en positiv förändring i det vardagliga livet hos människorna efter revolterna. Om det inte gör det så är ju risken att rörelser som al-Qaida på nytt kan rekrytera bland missnöjda.

Men om förändringen blir till godo, då väntar en ny tid.

– Då är vi i den nya eran som kallas post-islamism. Det betyder att islamism har minskat till förmån för den här nya eran.

Är vi i den eran redan?

– Ja, jag tror det.

Om du vill diskutera Usamas död, klicka här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.