Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

En svensk skadad i attack mot turisthotell i Egypten

Folksamling utanför hotell Bella Vista på fredagskvällen.
Folksamling utanför hotell Bella Vista på fredagskvällen. Foto: EPA/TT

Beväpnade män gick på fredagskvällen till angrepp mot ett hotell i den egyptiska semesterorten Hurghada. Det är bekräftat att en svensk, en man, skadades i attacken. En eller flera gärningsmän ska ha dödats av egyptiska säkerhetsstyrkor.

Förövarna slog till på kvällen. De ska ha tagit sig fram sjövägen till Bella Vista, det drabbade hotellet, beläget intill Röda Havets strand. Enligt vittnesuppgifter öppnade de eld mot hotellets entré. Enligt andra uppgifter ska de även med knivar ha huggit mot personer.

Egyptens hälsodepartement hävdade enligt sajten Ahramonline att två svenska turister hade skadats. Säkerhetskällor uppgav för nyhetsbyrån Reuters att två turister skadats – en tysk och en dansk. Emellertid slog Egyptens inrikesdepartement enligt flera medier fast att det handlade om tre skadade: Två turister från Österrike och en svensk.

Nyhetssajten al-Arabiyya skriver med hänvisning till säkerhetskällor att en av gärningsmännen dödades medan den andra skadades allvarligt när de möttes av egyptiska säkerhetsstyrkor.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att en gärningsman av totalt två hade dödats och att denne bar på ett bombbälte. Inrikesdepartementet säger också att gärningsmännen var två personer, men att de enbart var beväpnade med knivar. Departementet upplyser också om att den ena gärningsmannen var en student från Kairoförorten Giza, skriver Reuters.

Resebolaget Apollo bekräftar för DN vid 00.30-tiden, natten till lördag, att en av deras svenska gäster på Bella Vista kom till skada i attacken.

– Det känns samtidigt bra att kunna meddela att den svenske man, en av våra gäster på hotellet, som skadades i attacken efter omständigheterna mår okej. Jag kan däremot inte gå in närmare på hans skadeläge, säger Peter Browall, Apollos Sverigechef.

Han säger vidare att hans personal på plats i Hurghada, tillsammans med lokala partner, har direktkontakt med alla Apollos gäster på det drabbade hotellet. De erbjuds nu boende på andra hotell i Hurghada.

– Gästerna avgör detta själva, de som vill bo kvar får göra det.

Apollo hade på fredagen 90 gäster på Bella Vista, varav 36 svenskar, 45 danskar och nio norrmän.

Peter Browall har tagit del av uppgifter under fredagskvällen som antytt att en andra svensk kan ha kommit till skada i attacken.

– Jag känner till den informationen, men vi begränsar oss till den kunskap vi har och som rör våra gäster. Allt annat blir spekulationer, vilket vi inte vill ägna oss åt, säger han.

Svenska utrikesdepartementet bekräftar att en svensk skadats:

– Vi har fått bekräftat att en svensk medborgare skadats i attacken i Hurghada, säger Sara Modin vid UD:s presstjänst till DN vid midnatt, natten till, lördag.

Har ni uppgifter om skeendet?

– Nej, vi har inga bekräftade uppgifter vi kan gå ut med kring själva förloppet. Ambassaden i Kairo handhar detta och jobbar nu med full bemanning, säger Modin.

I samtal med TT berättar Thomas Johning i Trelleborg att han har en dotter som bor på Bella Vista. Vid 19-tiden ringde hon hem med ett lugnande besked:

– Hon sa att hon och hennes kompis hade varit på väg tillbaka till hotellet efter ett restaurangbesök när de blev stoppade av vakter utanför hotellet på grund av skottlossning. De sade att det hade varit skottlossning vid hotellet och att hon inte fick komma in. Hon evakuerades till ett kafé i närheten, säger pappan till tidningen Kvällsposten.

Thomas Johning berättar att dottern och hennes kompis blev försenade tio minuter i restaurangen.

– Hade de inte blivit det hade de varit i receptionen när mannen dök upp och säkert varit mitt i skottlossningen.

Hurghada är en turistort som ligger cirka 40 mil sydost om Kairo. Fritidsresor har 424 svenska resenärer i Hurghada och Ving 216, men inga på det aktuella hotellet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.