Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

En tredjedel tror på kreationism i USA

Kreationister motsätter sig evolutionsteorin.
Kreationister motsätter sig evolutionsteorin. Foto: Chris Maluszynski

Kreationister motsätter sig evolutionsläran Religionstillhörighet registreras inte i USA, men enligt den senaste opinionsundersökningen från den statistiska centralbyrån US Census Bureau räknar sig 76,5 procent av den amerikanska befolkningen som kristna.

Hur många av dem som är bokstavstroende är svårt att slå fast säkert. Men minst tre opinionsundersökningar under de senaste åren - från CBS, USA Today och Gallup, visar att mellan 30 och 40 procent av de tillfrågade tror att Gud skapade mänskligheten "så som den ser ut i dag".

De som bokstavligen tror på Bibelns skapelseberättelse kallas kreationister. De motsätter sig evolutionsteorin, som i korthet går ut på att det inträffar slumpartade genetiska förändringar för varje generation.

De individer som är bäst anpassade till miljön har störst chans att överleva och få avkomma. Därför uppkommer hela tiden nya arter, medan många gamla arter går under.

Den brittiske vetenskapsmannen Charles Darwin (1809-1882) räknas allmänt som upphovsman till evolutionsteorin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.