Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Enade Ryssland mot valseger – många rapporter om valfusk

Foto: Lotta Härdelin

Moskva. Ryssland har gått till parlamentsval i dag. Redan på förmiddagen började rapporter om valfusk strömma in. Enligt vallokalsundersökningarna segrade Enade Ryssland i valet med drygt 45 procent. Oppositionen godkänner inte resultatet.

– Jag tvivlar inte på att det här valresultatet är klart på förhand. Men jag röstar i alla fall därför att annars kan de ta min röst. Det är en skyldighet att delta i det här valet. Jag känner inte en enda som röstar på (Putins parti) Det enade Ryssland, säger 18-åriga Polina Aleksandrova, som DN träffar i en vallokal i centrala Moskva.

Aleksandrova studerar litteratur på universitetet i Moskva. Det är första gången hon röstar. På vilket parti vill hon inte säga, bara att det tillhör oppositionen.

– Jag vill ha förändring! Jag är trött på den här antiamerikanismen som vi blir matade med ur alla strutar, säger hon.

När valmyndigheterna har räknat knappt 9 procent av rösterna leder Det enade Ryssland med 45,3 procent. Högerpopulistiska LDPR ligger tvåa med 17,7 procent och kommunisterna trea med 16,97 procent. Det fjärde Kremlkontrollerade oppositionspartiet Ett rättvist Ryssland passerar nätt och jämnt femprocentsspärren med 6,34 procent.

Foto: Lotta Härdelin”Jag känner ingen som röstar på Det enade Ryssland. Alla mina vänner väljer andra partier”, säger Polina Aleksandrova, 18, förstagångsväljare. Foto: Lotta Härdelin

Vallokalsundersökningarna ger ungefär samma resultat. Till saken hör dock att Rysslands enda oberoende opinionsinstitut Levada inte har kunnat göra några vallokalsundersökningar.

De har klassats som utländsk agent och kan för tillfället inte jobba. Justitieministeriet förklarade dem som utländsk agent efter att deras opinionsundersökning i slutet av augusti visade att Det enade Ryssland bara hade 31 procents väljarstöd.

Kommunistpartiets ordförande Gennadij Ziuganov sade omedelbart att resultatet inte motsvarar verkligheten och anklagade regeringen för att syssla med metoder ”värre än på 1990-talet”.

Foto: Lotta Härdelin”Min viktigaste fråga är pensionerna och Jabloko vill höja dem”, säger Galina Densiova, 58, pensionerad läkare som röstar på oppositionen. Foto: Lotta Härdelin

Under hela dagen strömmade en mängd rapporter om valfusk in från hela landet.

Valorganisationen Golos lade ut en video från Rostov vid Don där en valfunktionär proppar valurnan full med färdigt ifyllda valsedlar, medan några andra funktionärer ställer sig framför urnan för att dölja vad som pågår. Också från sibiriska Altajregionen och kaukasiska Dagestan kom rapporter om att urnorna fylls med färdigt ifyllda sedlar. Flest anmälningar om valfusk fick Golos in från Moskva.

Ella Pamfilova som leder ryska centralvalskommissionen svarar att handfasta bevis för valfusk saknas. Hon hotar även med att dra dem som försöker ”diskreditera valet” inför rätta för smädelse.

I förra dumavalet var valfusket så grovt att det ledde till en hel serie demonstrationer mot Putinregimen. Även då segrade Det enade Ryssland, officiellt med drygt 49 procent.

Valdeltagandet ser ut att bli förkrossande lågt, ca 39 procent. I förra valet 2011 var det 51 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.