Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Engelska extremister oroar muslimer

Det krävdes 3.000 poliser på gatorna för att garantera säkerheten när högerextrema English Defence League demonstrerade i London i helgen. Rörelsen, som är uttalat antiislamisk, har vållat stor oro när den nu söker konfrontation i några av landets mest muslimska stadsdelar.

Den brittiska regeringen beslutade nyligen om ett 30 dagar långt förbud mot protestmarscher i en rad Londonkommuner, en unik åtgärd för att stoppa en planerad manifestation av English Defence League (EDL).

EDL tilläts dock hålla en stillastående demonstration i lördags. Ett tusental sympatisörer eskorterades av ett massivt polisuppbåd till mötesplatsen utanför Aldgates tunnelbanestation, precis på gränsen till Tower Hamlets där EDL hade för avsikt att demonstrera.

I Tower Hamlets är närmare en tredjedel av invånarna muslimer, huvudsakligen från Bangladesh. Inte långt från demonstrationsplatsen ligger Storbritanniens största moské. EDL:s ambition att föra sin kamp rakt in i hjärtat av detta muslimska London har väckt stor oro och ilska.

– Det är inte rätt att de får komma hit och skapa oro. De är rasister och det här är vårt hem, säger en ung en kille av bangladeshiskt ursprung när han spänt följer demonstrationen.

Han vill inte säga sitt namn.

EDL, som bildades i Luton sommaren 2009, ser "islamiseringen" som det stora hotet mot det engelska samhälle man säger sig värna om. Rörelsen har en kärna av några tusen personer, många med bakgrund som fotbollshuliganer, men betydligt fler sympatisörer på bland annat Facebook.

En majoritet av deltagarna i lördagens EDL-demonstration var unga män, många tydligt påverkade av uppladdningen på en pub före mötet. Men i demonstrationen sågs även många kvinnor och ett antal personer av ickeengelskt ursprung.

– EDL har idéer om ett England som aldrig har existerat. De lever i en drömvärld fylld av konspirationer, säger Matthew Collins, som medarbetar i Searchlight, en tidskrift som kartlägger högerextrema rörelser.

I sin ungdom var han själv under många år verksam i högerextrema rörelser som British National Party (BNP) och National Front och har nyligen kommit ut med en självutlämnande bok om sina erfarenheter.

Collins skriver nu en bok om EDL.

– EDL vill nå sina mål genom våld, oroligheter och konfrontation, säger han.

Organisationen har varit pressad efter sommarens terrordåd i Norge, då det blev känt att massmördaren Anders Behring Breivik såg EDL som en förebild och källa till inspiration.

Vid en stor motdemonstration några hundra meter från EDL-mötet i lördags höll många deltagare upp plakat med bilder på Breivik och EDL-ledaren Tommy Robinson bredvid varandra, med budskapet "Olika ansikten, samma hat!".

Ett 60-tal EDL-sympatisörer greps efter bråk med polisen. EDL har aviserat att man tänker återvända till Tower Hamlets för en ny protestmarsch senare i höst.

English Defence League

English Defence League (EDL) bildades sommaren 2009 i Luton. Organisationen tros ha en kärna av några tusen personer, med ett betydligt större antal sympatisörer.

EDL beskriver sig som en ickerasistisk organisation, men pekar ut "islamiseringen" av det engelska samhället som det stora hot man tar strid mot främst genom demonstrationer som ofta urartat i våld.

Organisationen beskrivs oftast som högerextremistisk med rötterna bland fotbollshuliganer. Ledaren Stephen Yaxley-Lennon, som använder sig av pseudonymen Tommy Robinson, dömdes nyligen för medverkan i fotbollsupplopp.

Den norske massmördaren Anders Behring Breivik har pekat ut EDL som en inspirationskälla, men EDL förnekar samröre och har tagit avstånd från Breiviks terrordåd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.