Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/enkelt-munskydd-racker-inte-mot-smittan/

VÄRLDEN

Enkelt munskydd räcker inte mot smittan

Vanliga munskydd kan möjligen skydda andra – men inte den som bär det.
Foto: Alessandra Tarantino/AP

Munskydd, andningsskydd, visir – vad skyddar egentligen mot coronasmittan?

En svensk expert förklarar hur de olika ansiktsskydden fungerar.

Nej, att gå omkring och täcka ansiktet på stan skyddar dig inte mot coronasmittan. Däremot kan det under vissa förutsättningar hindra andra från att bli smittade om du själv skulle vara det.

Det vi ser på bilder från hela världen är oftast enkla munskydd.

– Det är den lägsta nivån av skydd. Jag kallar det spottskydd som helt enkelt hindrar dig från att spotta på andra, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset.

– Skydden kan visserligen hindra folk från att sprida smitta. Men bär man dem för länge blir de fuktiga, och då fungerar de inte så värst bra.

Vanliga munskydd används också i vården, till exempel vid många operationer, för att förhindra att personalen infekterar patienter.

En högre nivå av skydd ger de andningsskydd som används av läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal. De är indelade i tre klasser efter hur stora porerna i skydden är, där FFP3 står för de mest effektiva skydden med minst porer.

– Ett skydd i klassen FFP3 skyddar dig själv från att bli smittad. Det är sådana skydd som bör användas av den vårdpersonal som riskerar mest i sitt arbete, säger Åsa Melhus.

Har man till exempel skägg kan det bli läckage, då måste det ibland rakas av

Det handlar om läkare och sjuksköterskor som arbetar direkt med smittade patienters luftvägar. Till exempel kan det vara nödvändigt att skära snitt i halsen för att lägga in en kanyl på någon som vårdas i respirator. Då bildas aerosol, en sorts dimma av mycket små droppar, som kan vara mycket virustät.

– Men även de bästa skydden måste användas rätt. De måste sitta tätt mot ansiktet så att inte droppar som hänger kvar i luften tar sig in vid sidan av skyddet. Har man till exempel skägg kan det bli läckage, då måste det ibland rakas av.

För att stoppa smittspridning byts alla skydd, inklusive FFP3-skydden, när personalen går från en patient till en annan. Det är med andra ord stor åtgång.

Dessvärre är dessa skydd i princip slut i Sverige i dag. De lager som fanns är tömda.

Därför är vårdpersonal ofta hänvisade till att använda visir. Det är en enkel plastskiva framför ansiktet som inte ger fullgott skydd, eftersom droppar med virus kan ta sig in under och vid sidan av visiret.

Läs mer:
Läkare och vårdpersonal: ”Det känns som vi offras”
Skyddsmaterial och antibiotika räcker inte åt alla – hemligt hur stor bristen är

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt