Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ennahda segrade i historiskt val

Det islamistiska Ennadha-partiet blev det tunisiska valets stora vinnare – bilden visar presskonferens där valresultatet bekräftades officiellt.
Det islamistiska Ennadha-partiet blev det tunisiska valets stora vinnare – bilden visar presskonferens där valresultatet bekräftades officiellt. Foto: Salah Habibi / AFP
Att det islamistiska partiet Ennadha segrande i det tunisiska valet bekräftas nu definitivt av landets valkommission. Men efter tillkännagivandet har våldsamma protester utbrutit i den tunisiska staden Sidi Bouzid.

Det första fria valet efter den arabiska våren blev en stor framgång för det islamistiska partiet Ennadha i Tunisien, som i söndagens val lyckades kamma hem 41 procent av rösterna. Uppgiften bekräftas nu officiellt av Tunisiens valkommission. Ennahda får nu till uppgift att utse en president och forma en övergångsregering.

Valresultatet ger partiet rätt till 90 av de totalt 217 platserna i församlingen vilket också innebär att partiet får en tung roll när landets nästa författning ska skrivas. Två vänsterpartier fick näst flest röster.

Ennahda, vars partiprogram bygger på ”moderat islam”, vill bland annat ge tunisier tillgång till sjukvård, högre minimilöner och satsa på social omsorg.

Målet är också att lyfta ekonomin, skapa 590.000 nya jobb och att få ner arbetslösheten till 8,5 procent. Partiet vill även förverkliga ett närmande mellan Tunisien och EU.

I huvudstaden Tunis firades valresultatet under torsdagskvällen. Men i Sidi Bouzid, där revolutionen mot den störtade presidenten Ben Ali föddes, utbröt våldsamma protester. Arga anhängare till ett minoritetsparti som hindrades att delta i valet lokalt, på grund av misstänkta oegentligheter med hur det finansierat sin kampanj, satte enligt ögonvittnen eld på borgmästarens kontor.

På grund av våldsamheterna infördes utegångsförbud i Sidi Bouzid under natten.

Men under fredagen rapporteras om fortsatta oroligheter i Sidi Bouzid. Nyhetsbyrån Reuters skriver att tunisisk militär skjutit varningsskott i luften för att skingra demostranter.

Enligt vittnen ska de protesterande ha försökt storma guvernörskontoret.

Utegångsförbudet nattetid kommer att fortsätta gälla under fredagen, mellan klockan 19.00 och 05.00 lokal tid.

Under fredagen har också islamistpartiets ledare Rachid Ghannouchi anklagat styrkor kopplade till den avsatte presidenten Ben Ali för att ligga bakom upproret i Sidi Bouzid.

Han uppmanade alla tunisier att ta avstånd från våldet och manade till lugn i Sidi Bouzid.

Ghannouchi sade också att hans parti kommer att respektera alla de internationella traktat som landet anslutit sig till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.