Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Enormt isberg bryts loss från Antarktis

Foto: John Sonntag/Nasa

Med en yta betydligt större än Gotlands håller en 350 meter tjock ismassa på att brytas loss från Antarktis – och kommer då att bli ett av världens tio största isberg hittills.

Den runt 100 meter breda sprickan i den antarktiska isen har vuxit i rekordfart under december. Forskare bedömer nu att utvecklingen i den del som kallas Larsen C – och som sträcker sig upp mot Sydamerika – inom kort kommer innebära att en del av Larsen C-isen bryts upp och skapar ett isberg av enorma proportioner.

Enligt BBC uppger forskare som är baserade vid Swansea-universitetet i Wales att isberget kommer att vara runt 5.000 kvadratkilometer stort. Därmed kommer det att vara betydligt större än Gotland, vars yta är knappt 3.200 kvadratkilometer.

Ismassan är runt 350 meter tjock och hålls nu ihop med enbart ett runt två mil brett intakt område.

– Om det inte lossnar inom de närmaste månaderna så blir jag förvånad, säger Adrian Luckman, professor vid Swansea-universitetet, till BBC.

Isberget som kommer att uppstå när isen lossnar kommer att bli ett av de största som någonsin har observerats, uppger forskarna.

Orsaken till utvecklingen är dock inte utredd ännu, och forskarna berättar att det bör betraktas som en geografisk snarare än en klimatrelaterad händelse. BBC rapporterar att sprickan i isen ”troligtvis” har att göra med den globala uppvärmningen av klimatet men att forskarna uppger att de inte har något direkt bevis för detta.

Larsen C-isens pågående sprickbildning följer på 2002 års stora liknande händelse, då Larsen B-isen bröts upp på ett ”spektakulärt sätt”:

– Vi förväntar oss att vi de kommande månaderna och åren kommer att få fortsatt kalvning och möjligen en slutlig kollaps, men det är väldigt svårt att förutsäga, säger Adrian Luckman.

Den nu aktuella sprickan i Larsen C-isen har varit känd länge, och redan i november 2010 var den nästan tio mil lång. Men de senaste åren har hastigheten av sprickbildningen accelererat, för att under de senaste månaderna ha ”växt plötsligt”. 

Skulle hela Larsen C-isen brytas loss – och inte bara den del som nu håller på att lossna – från Antarktis skulle världshaven höjas med cirka 10 centimeter, men en sådan utveckling ligger ännu långt in i framtiden, enligt BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.