Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ensamme George död efter 100 år

Ensamme George är död och en art har nått vägs ände. Den omkring 100 år gamla sköldpaddan lockade mängder av intresserade till Galápagosöarna sedan han upptäcktes där 1972.
 

Ensamme George (Lonesome George) gjorde skäl för sitt namn. Under många år har han varit den sista jättesköldpaddan av sin art (Geochelone abigdoni tortoise) från La Pinta, en av de mindre Galápagosöarna, och därmed inte kunnat göra särskilt mycket åt att föra arvet vidare. 

Flera försök att para honom med honor av liknande arter misslyckades.

Istället har han blivit en publikmagnet. Enligt Reuters besökte 180.000 turister Galápagosöarna och deras unika fauna under förra året. Många av dem ville inte missa George.

Men i dag drog George sin sista suck. På söndagsmorgonen hittades han död av en parkarbetare.

"Hans livscykel hade kommit till sitt slut", sa parkens chef, Edwin Naula i ett uttalande.

Enligt parken kan George komma att stoppas upp och ställas ut.

En gång var Galápagos jättesköldpaddor vanliga men människor och getter har drivit dem till utrotningens rand – och nu över den. När Charles Darwin och besättningen på "Beagle" kom till öarna 1835 jagades sköldpaddorna utan misskund och Darwin har beskrivit hur besättningen levde på sköldpaddskött.

Getterna, som också de planterats in av människor, har sedan sett till att äta upp sköldpaddornas livsmiljö.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.