Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erdogan-moter-putin-efter-hard-kritik-mot-usa/

Världen

Erdogan möter Putin efter hård kritik mot USA

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan/AFP

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan reser till Moskva för att diskutera Syrien med Rysslands president Vladimir Putin. Beskedet kommer dagen efter att Erdogan vägrat träffa USA:s John Bolton.

Clas Svahn
Rätta artikel

Efter Donald Trumps besked om att USA ska dra tillbaka samtliga trupper från Syrien har Turkiet och USA kommit på kollisionskurs och nu väljer Turkiet att diskutera Syrienfrågan med Ryssland istället för med USA.

På onsdagen bekräftade såväl Kreml som Turkiets utrikesdepartement att president Erdogan kommer att resa till Moskva för att träffa Putin inom en snar framtid.

Beskedet kommer dagen efter att Erdogan vägrat träffa USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton när denne anlände till Turkiet efter att ha träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Erdogan har kritiserat USA, men valt att göra det genom att rikta sig mot Bolton och inte Trump, för att ställa krav om att de kurdiska YPG-soldaterna inte ska anfallas när USA drar tillbaka sina styrkor.

YPG anses av Turkiet som en del av terrorstämplade PKK.

Så sent som den 29 december träffades Turkiet och Ryssland för att ”synkronisera” sina aktioner i Syrien efter USA:s beslut att lämna landet. I ett uttalande efter mötet, som hölls mellan utrikesminister Sergej Lavrov och hans turkiske motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu, konstaterade Lavrov att de båda länderna enats om att fortsätta bekämpa ”terroristhotet” i Syrien. Något som kan tolkas som såväl IS som de kurdiska styrkor som i dag skyddas av USA.

Det var den 19 december som Donald Trump oväntat beordrade att samtliga 2.000 soldater skulle tas hem från Syrien. Ett tillbakadragande som skulle bli ”snabbt” och ”fullständigt”. I en intervju sa Trump att soldaterna kommer tillbaka ”nu”.

Samma dag konstaterade den amerikanske presidenten i ett inlägg på Twitter att terrororganisationen IS inte längre var ett hot i Syrien:

”Vi har besegrat IS i Syrien”, skrev han då.

Den 23 december förändrades detta då Trump i ett samtal med president Recep Tayyip Erdogan beskrev reträtten som ”långsam och noggrant planerad”.

På söndagen, den 5 januari, konstaterade USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att tillbakadragandet ska ske i en ”lämplig takt” och göras ”samtidigt” som kampen mot IS fortsätter.

Förvirringen kring när de amerikanska trupperna egentligen ska tas hem har varit stor efter Donald Trumps inlägg på Twitter.

Donald Trump själv har också ändrat sista datum för när de amerikanska trupperna ska vara ute ur  Syrien från de 30 dagar han första sa till fyra månader och sa på söndagen att han aldrig lovat att det skulle ske snabbt och gav också en annan beskrivning av hur läget egentligen är när det gäller IS:

– Jag har aldrig sagt att vi gör det snabbt, men vi decimerar IS, skriver CNN.

I måndags följde president Trump detta med att anklaga New York Times för att ha ljugit om hans inställning till Syrien och beskrev USA:s tillbakadragande som något som ska göras ”i den takt som krävs samtidigt som vi fortsätter kriga mot IS och att göra allt annat som är klokt och nödvändigt!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1082289526339448832