Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Erdogan till Europas turkar: Skaffa fem barn

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yasin Bulbul/AP

Turkiets president uppmanar turkar som bor i Europa att skaffa fler barn.

– Tre är inte nog, utan fem. Ni är Europas framtid, säger han.

Ankaras höga svansföring i kritiken mot flera europeiska länder har varit påtaglig under senare tid, och har visat sig i hårda uttalanden mot både Nederländerna och Tyskland. På fredagen kom ett nytt utspel när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade turkar som bor i Europa att skaffa fler barn.

– Tre är inte nog, utan fem. Ni är Europas framtid, sade han vid ett möte i Eskişehir-provinsen i västra Turkiet, enligt nyhetsbyrån AP.

Presidenten motiverade även sitt uttalande med att det var det bästa sättet att möta Europas "orättvisor”, vilket kan ses i ljuset av den senaste tidens kontroverser:

Erdogan fortsatte med sina uppmaningar om att turkar ska ”kräva sin plats” i Europa:

– Öppna fler företag. Sätt era barn i bättre skolor, låt era familjer bo i bättre områden, kör de bästa bilarna, bo i de vackraste husen.

I talet hävdade Erdogan också att ”det verkliga skälet” bakom den ökande fientligheten mot turkar i Europa skulle vara ”ett obehag” över att ”Turkiet har blivit ett oberoende land”.

– Det Turkiet som de drömde om är ett land som är beroende och som de kan ge order. De har inga problem med turken som är en av arbetarna i fabriken, men de kan inte acceptera en turk som blir till en ägare, en ingenjör, eller en chef i fabriken, sade han också på mötet, enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.