Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erdogan-vill-att-grekland-oppnar-gransen/

Världen

Erdogan vill att Grekland öppnar gränsen

Bild 1 av 2 När Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talade under internationella kvinnodagen uppmanade han Grekland att öppna gränsen och låta migranter passera vidare till andra europeiska länder.
Foto: AP
Bild 2 av 2 Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett partigruppsmöte i Ankara 4 mars 2020.
Foto: ADEM ALTAN

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar Grekland att öppna gränsen för migranter.

TT Text

– Hallå Grekland! Jag vädjar till er, öppna portarna ni också och frigör er från denna börda, säger han i ett tv-sänt tal i Istanbul.

– Låt dem ta sig till andra europeiska länder.

Läget är spänt vid gränsen där bland annat tårgas och vattenkanoner avfyrats från både den grekiska och den turkiska sidan nära gränsövergången vid grekiska Kastaniés. 

Läs även: Erdogan beordrar kustbevakningen att stoppa migranter till havs 

Situationen har uppstått efter att Turkiet för drygt en vecka sedan meddelade att landet inte längre skulle hindra migranter från att ta sig till EU.

Tusentals migranter och flyktingar har sedan dess tagit sig till gränsen för att försöka ta sig över till EU-landet Grekland.

Enligt Erdogan har Turkiet inte fått det stöd landet väntat sig från det internationella samfundet och han ska under måndagen träffa företrädare för EU för att diskutera migrationsfrågan.

– Jag hoppas att jag kommer tillbaka från Belgien med nya resultat.