Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Erdogans familjeföretag pekas ut i miljonhärva

Turkiets president Erdogans familjebolag har i hemlighet tagit emot tillgångar värda närmare 25 miljoner dollar i en misstänkt korruptionsaffär.

Transaktionerna har skett genom en affärsman från Azerbajdzjan med kopplingar till Donald Trump.

Dagens Nyheter kan i dag avslöja hittills okända uppgifter som visar hur president Recep Tayyip Erdogans familj misstänks ha utnyttjat sin maktposition i Turkiet för att tillskansa sig mångmiljonbelopp.

Granskningen bygger på dokument som har läckt till journalistnätverket European Investigative Collaboration (EIC), som DN är en del av, via det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Kartläggningen avslöjar att medlemmar i Erdogans familj i hemlighet äger ett oljefartyg genom ett offshorebolag på skatteparadisöarna Isle of Man och Malta. Fartyget heter Agdash, är 150 meter långt och värderas till närmare 25 miljoner dollar (cirka 217 miljoner kronor). Erdogan införskaffade sig Agdash i oktober 2008, men det finns en rad tveksamheter kring affären, enligt granskningen.

Fartyget gavs i praktiken bort av dess tidigare ägare, Mübariz Mansimov, en affärsman och miljardär från Azerbajdzjan med kopplingar till USA:s president Donald Trump. Han är vän till Trump och deltog på hans installation i Washington DC i januari. När Trump Tower öppnades i Istanbul år 2009 var Mübariz Mansimov den första kunden. Han köpte åtta lägenheter, bland annat takvåningen.

Mübariz Mansimov lät bygga fartyget Agdash år 2007. Finansieringen skedde bland annat genom ett lån på 18,4 miljoner dollar från en lettisk bank. Fartyget placerades i ett eget bolag på Malta. I oktober 2008 bytte bolaget plötsligt ägare. Hundra procent av aktierna – och därmed även innehavet av fartyget – fördes över till ett av Erdogans familjebolag, Bumerz Limited på Isle of Man.

Bumerz Limited har döpts efter namnet på dess huvudägare – president Erdogans son (Burak Erdogan), bror (Mustafa Erdogan) och svåger Ziya Ilgen. President Erdogan äger alltså inte bolaget själv, utan det rör sig om familjemedlemmar.

Dagen efter affären fördes även lånet på 18,4 miljoner dollar över till Bumerz Limited, men DN:s och EIC:s granskning visar att den tidigare ägaren samtidigt tecknade ett unikt avtal. Erdogan-familjen har inte betalat en krona för lånet. I ett sjuårigt hyresavtal förband sig miljardären Mübariz Mansimov att helt betala lånet åt Erdogans bolag.

Mellan 2008 och oktober 2015 har det kostat honom så mycket som 21,2 miljoner dollar.

Samtidigt som detta har inträffat har Mübariz Mansimovs företags omsättning i Turkiet vuxit kraftigt. Han har i dag affärer inom en lång rad sektorer, bland annat inom hälsovård, energi, turism och bilindustrin.

När en lyxhamn i den turkiska kuststaden Bodrum privatiserades gick affären till Mübariz Mansimov. Han har dessutom fått guldkantade avtal avseende oljetransporter. Mübariz Mansimov och Erdogan är båda goda vänner.

I en intervju med en turkisk tidning har Mübariz Mansimov tidigare berättat att Erdogan bland annat ska ha frågat honom: ”Varför blir du inte turkisk medborgare?”. Mübariz Mansimov ska några år senare ha ansökt och beviljats turkiskt medborgarskap.

Nathan Shachar: Avslöjandet kommer att irritera presidenten

I flera år har det florerat rykten i medierna om att president Erdogan har en stor förmögenhet som han har tillskansat sig genom svågerpolitik. De dokument som har läckts till journalistnätverket EIC ger en unik inblick i Erdogans tillgångar och affärer.

Samtliga berörda har getts möjlighet att kommentera uppgifterna. De har antingen avböjt eller inte återkommit.

Fartyget Agdash värderas till närmare 25 miljoner dollar och skänktes i praktiken bort till ett bolag där släktingar till president Edogan är huvudägare.

Mübariz Mansimov, som går i mitten med handen höjd, har numera många lönande affärsverksamheter i Turkiet.

Fakta. Granskningen

Granskningen bygger på dokument som har läckt till journalistnätverket European Investigative Collaborations (EIC) genom Der Spiegel. I nätverket ingår, förutom DN och Der Spiegel, flera stora medieföretag – bland annat El Mundo i Spanien, Mediapart i Frankrike, Politiken i Danmark och Le Soir i Belgien.

Fakta. Recep Tayyip Erdogan

Erdogan, född 1954, är Turkiets president sedan 28 augusti 2014. Dessförinnan var han landets premiärminister under mer än tio år. Erdogan var Istanbuls borgmästare mellan 1994 och 1998.

Erdogan har vid flera tillfällen anklagats för korruption. EU uttryckte år 2013 stor uttryckt oro över att regeringen förhindrade brottsutredningen mot högt uppsatta politiker och affärsmän med kopplingar till Erdogan som då var premiärminister. Han friades år 2003 av en domstol i Ankara som undersökte påståenden om att Erdogan skaffat sig en förmögenhet genom mutor under sin tid som borgmästare i Istanbul på 1990-talet.

Fakta. Mübariz Mansimov

Mübariz Mansimov, född 1968, är en affärsman och miljardär från Azerbajdzjan som blev turkisk medborgare år 2006.

Han är en av Turkiets rikaste personer och äger genom sina bolag ett stort antal fartyg. Han driver verksamheter inom en rad olika sektorer, bland annat bilindustrin och turism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.