Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erdogans-parti-kan-forlora-istanbul/

Världen

Erdogans parti kan förlora Istanbul

01:21. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans parti AKP förlorade makten i huvudstaden Ankara i söndagens lokalval. Partiet riskerar också förlora makten i mångmiljonstaden Istanbul.

President Tayyip Erdogan och hans parti AKP lutar åt att acceptera oppositionens chockseger i Istanbul i söndagens turkiska kommunval. Natten till måndagen, då oppositionens borgmästarkandidat i staden gick om sin motståndare från AKP, avbröts direktsändningen av rösträkningen och den statliga televisionen meddelade att regeringspartiet segrat.  

Rätta artikel

AKP:s kandidat, förre premiärministern Binali Yildirim, höll ett segertal, men råkade strax i förlägenhet, då valmyndighetens ordförande redovisade tydliga siffror i oppositionens favör. En nära medarbetare till segraren, CHP-partiets Ekram Imamoglu, säger till DN i telefon:

– Vi förstod tidigt att vi låg före, och att situationen stressade makthavarna. Vissa inom AKP ville köra över oss och proklamera seger trots allt. Andra förstod att detta skulle straffa sig och solka ned regimen ännu mer internationellt.

AKP:s förlust av Istanbul är skakande för partiet, och för Istanbulbon Erdogan. Sedan han valdes till stadens borgmästare i dagarna för tjugofem år sedan har han och hans närstående dominerat stadens politik. Så osårbart trodde sig partiet att det nominerade en extremt charmlös politiker till borgmästarkandidat, förre premiärministern Yildirim, vars familj dessutom på ett utmanande vis skott sig på sin närhet till makten. 

Chocken nu är därefter, och sätts i än skarpare relief av CHP-oppositionens segertåg från Ankara till Izmir och utmed hela den långa medelhavskusten. Då bakslaget i Ankara stod utom tvivel hamnade regimen inför ett olustigt val. Skulle den vrida om armen på valmyndighet och domstolar och utkora förloraren i Istanbul till segrare? 

Oppositionspartiet CHP:s borgmästarkandidat i Istanbul Ekrem Imamoglu. Foto: Yasin Akgul/AFP

Gjorde man det blev AKP:s styre över staden, landets affärscentrum och fönster mot omvärlden, till en symbol för envälde och förtryck. Beslutet att svälja förtreten fattades gissningsvis av Erdogan och hans partner sedan snart fyra år, ultranationalistiska MHP:s åldrige ledare Devlet Bahceli.

CHP, som kallar sig socialdemokratiskt men som drivit en högernationalistisk linje under kampanjen, kan i hög grad tacka kurdiska väljare för sitt lyckade val. Pro-kurdiska HDP, vars ledare förföljts och fängslats i stor skala på senare år, beslöt att endast ställa upp i sina kurdiska kärndistrikt i sydost. 

I alla andra kommuner uppmanade HDP sina anhängare att rösta på oppositionen, alltså på CHP. Det var kurderna i Istanbul – världens största kurdiska stad - som gav CHP segern - ironiskt nog med tanke på att CHP stödde Erdogan när han häromåret lät parlamentet rösta bort de kurdiska folkvaldas immunitet så att de kunde spärras in.

MHP:s och AKP:s samarbete inleddes för snart fyra år sedan, i avsikt att neutralisera HDP:s växande inflytande över rikspolitiken. Författningsreformen 2017, som snöpte parlamentet och lade all verkställande makt i presidentens händer, syftade också till att reducera kurdernas politiska möjligheter. Med sitt val på söndagen har de kurdiska väljarna visat att de fortfarande kan korsa makthavarnas planer.