Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Erdogans stöd i Sverige

UETD:s ordförande Mustafa Tümtürk försvarar Erdoğans politik.
UETD:s ordförande Mustafa Tümtürk försvarar Erdoğans politik. Foto: AP, Privat

Premiärminister Erdoğan har inte bara stöd hos mer än halva Turkiets befolkning, här i Sverige finns AKP:s förlängda arm: organisationen Union of European Turkish democrats Sweden (UETD). Ordförande Mustafa Tümtürk försvarar Erdoğans politik. ”Protesterna startade med ett gott syfte. Men det är synd att extrema grupper vandaliserar – de har gjort hela saken ännu mer inflammerad”, säger Mustafa Tümtürk till DN

UETD som finns i många andra europeiska länder, och organisationen skapades i Sverige förra året med Erdoğan och hans parti AKP:s samtycke, och har idag omkring 6000 medlemmar på svensk mark. Tümtürk menar att alla sidor måste mötas i Turkiet för att konflikten ska kunna lösas.

– Vi måste få till demokratiska samtal, sluta pajkasta varandra och börja komma överens istället.

Bilden av att Erdoğan vill föra in Turkiet på ett mer muslimskt spår, stämmer inte menar Tümtürk.

– Han har bakgrund som troende muslim men det betyder inte att han vill islamisera landet – när ska han göra det?

–     Erdoğan vill ha demokrati med delaktighet. Han för samtal med folkrörelser, med människor på universitet och i organisationer.

Det blev stora rubriker att han ville förbjuda alkohol?

– Han ville begränsa öppettiderna för spritförsäljning för att få ner olycksstatistiken i trafiken och alkoholmissbruket. Han känner att han måste göra åtgärder, men då blir det ramaskri att muslimer ligger bakom det.

Efter våldspiralen som präglat många turkiska städer, där regeringen har svarat med vattenkanoner och tårgas, och arresterat tusentals demonstranter, kan det i många ögon bli svårt för landet att närma sig ett EU-medlemskap, till glädje för dem som inte vill ha in Turkiet i unionen.

– Ja, för dem är det här smör på brödet. Unionen behöver ett stabilt land. Men Erdoğan sa direkt efter arabiska våren att sekulärism är bra, detta sa han till arabländerna – varför skulle han säga så om han hade en annan avsikt?

Så det finns inget för EU att oroa sig över menar du?

– Turkiet har varit en republik i snart 100 år, vad finns det att vara rädd för? Landet är en port till hela Mellanöstern och Asien för EU.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.