Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Erdogans svar till Trump: Domarna är självständiga

Den amerikanske pastorn Andrew Brunson anländer till flygplatsen i den turkiska staden Izmir på fredagen 12 oktober.
Den amerikanske pastorn Andrew Brunson anländer till flygplatsen i den turkiska staden Izmir på fredagen 12 oktober. Foto: Bulent Kilic/AFP

Efter frisläppandet av den amerikanske pastorn Andrew Brunson tackar Donald Trump den turkiske presidenten Erdogan. Trump skriver också att USA:s tacksamhet kan leda till ”goda, kanske fantastiska” relationer mellan länderna.

Erdogans svar till Trump är att de turkiska domarna är ”självständiga”.

På fredagen släpptes den amerikanske pastorn Andrew Brunson som suttit frihetsberövad i Turkiet och på lördagen besökte han president Trump i Vita huset.

– Du kämpade verkligen för oss, sade Brunson till Trump under deras gemensamma presskonferens.

Inför mötet twittrade Trump sin tacksamhet till Turkiets president Erdogan. 

”Jag skulle vilja tacka Erdogan för hans hjälp!” skrev Trump.

Under presskonferensen tillsammans med Brunson i Ovala rummet upprepade Trump sin tacksamhet till Erdogan. Trump sade också att frisläppandet av Brunson kan leda till ”enorma” framsteg i relationerna mellan USA och Turkiet.

 

Andrew Brunson och Donald Trump under en bön i ovala rummet.
Andrew Brunson och Donald Trump under en bön i ovala rummet. Foto: Mark Wilson/AFP

Tidigare under lördagen bemötte Erdogan tacksamheten från Trump genom att hävda att han inte haft någon inblandning i domen och frisläppandet av Andrew Brunson.

”Kära president, som jag alltid påpekat, de turkiska domarna har nått sitt beslut självständigt”, twittrar Erdogan.

Samtidigt skriver Erdogan att han hoppas att USA och Turiket kan ”fortsätta sitt samarbete som de allierade de är”.

Andrew Brunson dömdes på fredagen till tre års fängelse, men enligt domen har han redan avtjänat sitt straff. Brunson greps i oktober 2016 och har sedan dess suttit frihetsberövad. 

Pastorn har, mot sitt nekande, anklagats för samröre med Gülenrörelsen som Turkiets president Erdogan anklagar för kuppförsöket i landet sommaren 2016.

Dagen innan domen föll rapporterare NBC News, med hänvisning till tre källor, att Turkiet och USA nått en överenskommelse om att Brunson skulle släppas. Vad den eventuella överenskommelsen innefattade är inte känt och Trump har vid upprepade tillfällen förnekat att den slutits.

På lördagen förnekade Trump på nytt den eventuella överenskommelsen.

”Vi sluter inte överenskommelser för gisslan”, skriver Trump på Twitter.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har sedan frisläppandet av Andrew Brunson manat Turkiet att släppa fler fångar.

”Vi hoppas att Turkiets regering snabbt släpper våra andra USA-medborgare och lokalanställda inom utrikesdepartementet som fängslats”, skriver Pompeo på Twitter.

Läs mer: Amerikansk pastor lämnar Turkiet efter frisläppandet

Nathan Shachar: Erdogan vek sig för pressen från USA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.