Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-blott-timmar-eller-dagar-tills-may-tvingas-avga/

Världen

Erik de la Reguera: Blott timmar eller dagar tills May tvingas avgå

Theresa May tillsammans med maken Philip, på väg för att rösta i EU-valet, i Sonning väster om London. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Om inte en sensation inträffar återstår blott dagar eller kanske rent av timmar innan Theresa May tvingas sätta ett datum för sin avgång.

Det mesta tyder på att Storbritannien har en annan premiärminister efter sommaren.

Nio liv, sägs det att katter har. 

Den brittiska premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London har en huskatt som kallas Larry, och som den nuvarande hyresgästen ärvt efter David Cameron. 

Jag vet inte om Larry har nio liv. 

Men hans matte har visat sig vara en överlevare av rang.

Sedan Theresa May kom till makten 2016 har hon överlevt 11 ministeravgångar, oräkneliga angrepp i medier från partikamrater och tre smärtsamma nederlag i brittiska underhuset – varav två med historiskt stor marginal – när hon försökt lotsa igenom det utträdesavtal som hon under stor tandagnisslan förhandlat fram med EU.

Uthållighet är beundransvärt. Det har talats mycket om Theresa Mays pliktkänsla. Om hur hon stoiskt uthärdat angrepp från Boris Johnson och andra intrigerande rivaler i Tories. Men det finns en punkt när uthållighet och plikttrogenhet börjar förvandlas till besatthet av ens eget eftermäle.

Ingen i Westminster – inte ens Theresa May själv – tror längre på allvar att hon kommer att sitta kvar på premiärministerposten efter sommaren. Det mesta tyder på att några få dagar eller veckor – ja, kanske bara några timmar – återstår innan hon tvingas meddela att hon lämnar partiledarposten och 10 Downing Street.

I tisdags lanserade May ännu en Brexitplan, som var tänkt att leda fram till en fjärde omröstning om avtalet. Genast sågades planen av i stort sett alla sidor. 

Läs mer: Brittiska regeringen skjuter upp förslag till fjärde Brexitomröstningen 

Ledaren för underhuset, Andrea Leadsom, hoppade av regeringen i protest, eftersom planen öppnade dörren på glänt för en fortsatt tullunion med EU och en omröstning om en ny folkomröstning. Hela brexitörfalangen i Tories gjorde uppror. Och av oppositionspartiet Labour – som May förhandlat med utan framgång – avfärdas planen som en ”ompaketerad version av samma gamla avtal”.

Samtidigt står Mays parti Tories inför en potentiell katastrof i EU-valet. På torsdagen gick britterna till valurnorna – trots att May vid otaliga tillfällen lovat dem att Storbritannien vid det här laget skulle ha lämnat EU. 

I de sista mätningarna fick högerpopulisten Nigel Farages missnöjesparti Brexitpartiet mer än 30 procent av stödet. Det var framför allt konservativa väljare som sa att de tänkte rösta på det nya partiet, och enligt en del mätningar riskerade Tories att få mindre än 10 procent.

Hur det gick vet vi inte. Rösterna räknas på söndag och resultatet offentliggörs inte förrän natten till måndagen, för att inte påverka övriga EU-länders val.

Men under fredagen ska Theresa Mays möta ordföranden i 1922-kommittén, som är Tories inofficiella partigrupp i underhuset. Om det då finns interna vallokalsundersökningar som tyder på att valresultatet blev lika dåligt som befarat, tros hon komma att ställas inför ett ultimatum: meddela omedelbart din avgång som partiledare i början av juni, eller riskera att sparkas i en förnedrande förtroendeomröstning (som kommittén skulle kunna få till stånd genom att ändra sina stadgar).

Det enda som kan ge May ytterligare några veckors uppskov är sannolikt ett oväntat bra valresultat för Tories. 

Bakom den svarta dörren med nummer ”10” hoppas Theresa May in i det sista på att få igenom det utträdesavtal som röstats ned tre gånger, och som hennes mest hugade efterträdare dömt ut.

Helst av allt vill May lägga fram den nya Brexitplanen och hålla en fjärde och sista omröstning om utträdesavtalet med EU i första veckan i juni. Om det blir ett nej – vilket allt tyder på – skulle hon iallafall kunna säga att hon ”försökt allt, men inte lyckats” (en del skulle inte hålla med om att hon ”försökt allt”, men det är en annan sak). 

För kretsen kring premiärministern framstår detta som en värdig sorti. För Mays partikamrater i parlamentet finns troligen andra och för dem viktigare hänsyn.