Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-boris-johnson-fruktar-sina-partikamraters-vrede/

Världen

Erik de la Reguera: Boris Johnson fruktar sina partikamraters vrede

Den brittiska regeringen har nu skickat skriftliga idéer till EU-kommissionen, som är tänkta att lägga grunden för ett nytt Brexitavtal. 

Men det är inte ett formellt förslag. På så vis hoppas Boris Johnson vinna ytterligare lite tid.

Vad är det för idéer som Boris Johnson nu skickat till Bryssel?

Det vet vi inte säkert, och det är möjligt att det kan dröja ytterligare några veckor innan vi får veta det. 

Men tålamodet har börjat tryta i EU, där man undrat vad britterna talat om när de nämnt ”konkreta förslag” till lösningar. Ingen i EU har sett till några konkreta, skriftliga förslag och i onsdags sa Finlands statsminister Antti Rinne att britterna har fram till den 30 september på sig att lägga fram sådana. 

Annars blir det en hård, avtalslös Brexit den 31 oktober. 

Finlands statsminister Antti Rinne, som mötte franske presidenten Emmanuel Macron på onsdagen, gav Storbritannien ett slutdatum. Foto: Ludovic Marin/AFP

Att Rinne stod sida vid sida med Frankrikes Emmanuel Macron när han levererade detta ultimatum tycks ha gjort visst intryck i London.  

Varför är det då inte ett formellt förslag?

För att lugna EU-ledarna och vinna tid har den brittiska regeringen nu skickat in några skriftliga, icke-officiella dokument med idéer. På engelska kallas de för ”technical non-papers” – vilket låter lite absurt (”tekniska icke-papper” ordagrant på svenska). Lite som om Boris Johnson kluddat ner något på en servett och smugit ner den i Jean-Claude Junckers kavajficka. 

Men riktigt så illa är det inte. Denna typ av icke-officiella dokument används ibland i Bryssel när man är orolig för att saker ska läcka ut. Ett formellt förslag skulle automatiskt skickas till samtliga övriga 27 huvudstäder i EU – med en inte oansenlig risk för läckor. Och det är det som Johnson till varje pris vill undvika. 

Varför det? Står han inte för sitt förslag?

Jo, men det är alltså inte ett färdigt förslag än, utan mest ett antal idéer. Och det finns även ett annat skäl till att Boris Johnson inte vill att dokumenten ska bli offentliga: att det kan få hans parti att slitas itu i ett politiskt inbördeskrig.

Mellan den 29 september och 2 oktober håller konservativa Tories partikonferens i Manchester, och då vill premiärministern visa upp en enad front. Något ”hela-havet-stormar” om regeringens linje i förhandlingarna med EU står inte på önskelistan.

Johnsons plan tycks därför vara att avvakta till att konferensen är över, innan han lägger fram ett formellt förslag. 

På sätt och vis är det ganska talande: med bara sex veckor kvar till Brexit sätter premiärministern fortfarande regeringspartiets sammanhållning framför allt annat. Precis som Theresa May gjorde före Boris Johnson.

Det är mycket det som gjort att vi hamnat där vi är.