Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-brittiska-valsystemet-baddar-for-en-rysare-farage-kan-stalla-till-det-for-johnson/

Världen

Erik de la Reguera: Brittiska valsystemet bäddar för en rysare – Farage kan ställa till det för Johnson

Bild 1 av 2 Brexitpartiets ledare Nigel Farage kan ställa till det för premiärminister Boris Johnson i det kommande valet den 12 december.
Foto: Ben Stansall/AFP
Bild 2 av 2
Foto: AP, Zuma Press

När den brittiska valrörelsen nu drar i gång på allvar är den stora frågan: kan Boris Johnson behålla sitt försprång? 

Premiärministerns konservativa parti Tories leder just nu i mätningarna, men pressas från flera håll. 

Om försprånget krymper med bara några få procent kan drömmen om en majoritetsregering gå upp i rök.

Boris Johnson tvingades på söndagen be om ursäkt i en direktsänd intervju i Sky News.

Som vanligt skyllde han förseningen av EU-utträdet på oppositionen – men han riktade samtidigt en ursäkt till alla de lämna-väljare som trott på hans löften om att Storbritannien skulle lämna EU den 31 oktober.

– Jag beklagar detta djupt. Det vi måste göra nu är att få Brexit gjort. Skillnaden mellan oss och de övriga partierna är att vi har ett färdigt avtal och är redo att sätta det i verket. Och vi kan göra det redan i december – om vi har tur nog att säkra en stor majoritet i valet, sa Boris Johnson.

Kanske var det inte meningen att använda ordet ”tur”. 

Men det är rätt talande.

Enligt flera nya opinionsmätningar leder regeringspartiet Tories visserligen ännu med en marginal till oppositionspartiet Labour på mellan 8 och 17 procentenheter. 

Men det finns en ny tendens: att Labour knappar in. 

Och Boris Johnson pressas från fler än ett håll.

Boris Johnson. Foto: Aaron Chown/AFP

Missnöjespartiet Brexitpartiet, som lanserades av Nigel Farage, kräver att det nya avtalet som Boris Johnson slutit med EU slängs i soptunnan.

– Släpp avtalet. När veckorna går och folk upptäcker vad det är du har skrivit på, kommer de inte att tycka om det, sa Farage hotfullt i helgen.

Han fick eldunderstöd av ingen mindre än Donald Trump.

– Om du och han (Boris Johnson) går samman så blir ni en kraft som är omöjlig att stoppa, sa Trump i ett omtalat, radiosänt samtal med Farage.

Den amerikanske presidenten varnade också för att det nya avtalet kan göra det svårt för britterna att sluta nya frihandelsavtal med USA.

Angreppen är besvärande för Johnson, som avfärdat Farages inviter om en valallians. Han står fast vid att det nya avtalet är ”fantastiskt”. 

Men han vet att han spelar högt.

För det brittiska valsystemet är speciellt. 

Till skillnad från i Sverige, som har proportionella val, bygger det på majoritetsval i enmansvalkretsar – ett system där vinnaren i varje valkrets tar allt (”first-past-the-post”). 

Andelen röster för ett parti nationellt avspeglar sig därför inte alltid i hur många mandat det sedan får i parlamentet. 

Så fick skotska SNP bara 3 procent av rösterna nationellt 2017, men 35 av de 650 mandaten. 

Allt medan Farages tidigare missnöjesparti Ukip fick 12,6 procent av rösterna i valet 2015 – men då inte vann ett enda mandat, eftersom dess sympatisörer var mer jämnt utspridda över landet.

Nigel Farage. Foto: Wiktor Szymanowicz/Shutterstock

Det återstår att se om Brexitpartiet lyckas bättre. På söndagen meddelade Nigel Farage att han inte själv tänker kandidera i någon valkrets, utan vill fokusera på att åka runt och stötta partiets flera hundra kandidater.

I kretsen kring Boris Johnson vet man att Brexitpartiet kan ställa till problem, även om det inte tar så många mandat. För det är i huvudsak Tories som tros tappa röster på Farages mobilisering.

I kretsen kring Boris Johnson vet man att Brexitpartiet kan ställa till problem, även om det inte tar så många mandat. För det är i huvudsak Tories som tros tappa röster på Farages mobilisering. 

Saken kompliceras också av att många väljare taktikröstar i dag och byter parti mer lättvindigt än förr i tiden. 

Liberaldemokraterna, De Gröna och walesiska Plaid Cymru uppges ha kommit överens om ett valtaktiskt samarbete i upp till 60 valkretsar, något som kan ställa till det för Tories – men även för Labour.

Enligt en källa i regeringspartiet som citeras av Sunday Times behöver Tories besegra Labour med minst 10 procentenheter för att kunna vara helt säkra på en majoritet i parlamentet efter valet den 12 december.

Det enda som är säkert: att det är bäddat för en rysare.

Läs mer: Boris Johnson ber om ursäkt för missad Brexit