Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-corbyn-uppmanar-parlamentet-att-avsatta-johnson/

Världen

Erik de la Reguera: Corbyn uppmanar parlamentet att avsätta Johnson

Foto: Frank Augstein/AP

Jeremy Corbyn är beredd att leda en övergångsregering, för att kunna stoppa en avtalslös brexit och utlysa nyval.

Så långt är ingen förvånad.

Men frågan är om det inte krävs en annan kandidat till premiärministerposten för att fälla Boris Johnson.

Striden om vem som ska hålla i bödelsyxan har inletts.

I onsdags kväll skrev Jeremy Corbyn ett brev till de övriga oppositionsledarna, för att meddela att han vill väcka misstroendevotum mot regeringen ”så snart som möjligt” efter att de återvänder till parlamentet i början av september.

Skulle misstroendeomröstningen bli framgångsrik vill Corbyn söka underhusets stöd för att bilda en övergångsregering, med målet att utlysa nyval och säkra en senareläggning av brexit.

”Den här regeringen har inget mandat för att driva igenom en avtalslös brexit, och inte heller folkomröstningen om EU-medlemskapet gav något sådant mandat”, skriver Corbyn – som har stöd för det påståendet inom stora delar av oppositionen.

Skotska SNP, walesiska Plaid Cymru samt De gröna sa på torsdagen att de är beredda att inleda överläggningar med Labourledaren. 

Men det innebär inte att han kan börja fundera på färgen på gardinerna i 10 Downing Street.

För att avsätta Boris Johnson behöver Corbyn stöd av den samlade oppositionen, och dessutom av ett antal upproriska ledamöter i regeringspartiet Tories. 

– Det finns inte en chans att Corbyn kan få stöd av upproriska Tories eller oberoende ledamöter, sa Liberaldemokraternas nya ledare Jo Swindon på torsdagen.

Hon föreslår i stället att en annan politiker blir premiärminister, förslagsvis någon med lång erfarenhet som är respekterad i alla läger. Någon som den konservativa partiveteranen Ken Clarke eller Labourledamoten Harriet Harman, som båda suttit i underhuset i mer än tre decennier.

Den avhoppade Tory-ledamoten Anna Soubry instämde snabbt. Men såväl hennes nya parti Oberoende gruppen för Förändring som Liberaldemokraterna har ett intresse av att inte låta Labour ta åt sig all ära för att ha stoppat en hård brexit.

Tre sittande Tory-ledamöter, Dominic Grieve, Caroline Spelman och Oliver Letwin, sa däremot på torsdagen att de är beredda att föra samtal med Corbyn. Ett avancerat matematiskt spel har därmed tagit sin början. 

Frågan är dock om det över huvud taget går att stoppa brexit, ens om regeringen skulle röstas ned. Boris Johnsons chefsstrateg Dominic Cummings har sagt att regeringen i så fall bara skulle sätta ett datum för nyvalet efter den 31 oktober, och sedan sitta kvar fram tills valet – så att britterna ramlar ur EU innan de går till valurnorna.

Odemokratiskt, ryter oppositionen, som varnar för en konstitutionell kris.

Läs även: 

Katrine Marçal: Gårdagens valresultat i Wales pekar mot nyval. Men blir det före eller efter Brexit?