Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 06:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-historisk-gron-vag-slar-igenom-i-frankrike/

Världen

Erik de la Reguera: Historisk grön våg slår igenom i Frankrike

I Paris segrade den sittande borgmästaren, Anne Hidalgo, i de franska lokalvalen. Hon har fört en politik som är minst lika ”grön” som ”röd” med satsningar på cykelvägar och promenadstråk.
I Paris segrade den sittande borgmästaren, Anne Hidalgo, i de franska lokalvalen. Hon har fört en politik som är minst lika ”grön” som ”röd” med satsningar på cykelvägar och promenadstråk. Foto: Joel Saget/AFP

PARIS. En historisk grön våg sveper fram över Frankrike. Efter söndagens lokalval får en lång rad storstäder, som Lyon, Bordeaux och Strasbourg, borgmästare från miljöpartiet EELV, samtidigt som Emmanuel Macrons regeringsparti gör ett svagt val.

Allt sedan Macron segrade i presidentvalet och fick egen majoritet i nationalförsamlingen 2017 har det stått klart att den gamla höger-vänsterskalan i fransk politik är i gungning. Intrycket förstärks nu ytterligare – och för första gången drabbar det presidentens parti, La République en Marche (LREM).

Den andra och avgörande omgången i de franska lokalvalen var mer än tre månader försenad, på grund av covid 19-pandemin. I vallokalerna stod funktionärer utrustade med munskydd, handskar och visir, och tog emot valsedlarna under genomskinliga plastskärmar. En hel del fransmän avstod också från att lägga sin röst, kanske av rädsla för smitta. Bara omkring 41 procent gick till valurnorna.

Men med mindre än två år kvar till nästa presidentval sände de som röstade ändå ett budskap som inte lär gå någon politiker förbi: bromsa klimatförändringarna, skydda den biologiska mångfalden och vrid om ekonomin till mer av lokal produktion, gärna med hjälp av EU.

I huvudstaden Paris – där Macron fick 89 procent av rösterna i andra omgången av presidentvalet för tre år sedan – fick hans handplockade kandidat Agnes Buzyn nu bara 16 procent. Buzyns bakgrund som hälsominister, med ansvar för pandemiberedskapen i landet, blev en bromskloss i kampanjen.

Emmanuel Macrons handplockade kandidat Agnes Buzyn fick endast 16% av rösterna i söndagens lokalval.
Emmanuel Macrons handplockade kandidat Agnes Buzyn fick endast 16% av rösterna i söndagens lokalval. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / TT

Fler än 29.000 fransmän har avlidit i covid-19 – varav uppemot hälften på äldreboenden – och precis som i Sverige rådde det i början stor brist på skyddsutrustning och sjukhussängar.

I Paris segrade nu i stället den sittande borgmästaren, Anne Hidalgo, med omkring 50 procent av rösterna – långt före högerns Rashida Dati (32 procent) och Agnes Buzyn.

Hidalgo representerar det gamla Socialistpartiet (PS), men vann mycket på grund av att hon allierade sig med miljöpartiet EELV:s populära kandidat David Belliard i den andra omgången. Hidalgo har därtill fört en politik som är minst lika ”grön” som ”röd”, med storsatsningar på utbyggnad av cykelvägar och promenadstråk, något som DN rapporterat om tidigare och som intensifierats under pandemin.

Paris ska nu bli en stad där allt finns inom 15 minuters gång- eller cykelavstånd, och där bilen i stort sett aldrig behövs, lovar Hidalgo.

Miljörörelsens framgångar är än mer uttalade utanför Paris. Milljöpartiet Europe Écologie Les Verts (EELV) gjorde ett starkt val redan i EU-valet förra året, då det fick 13,5 procent av rösterna – men nu visar det att det även kan bygga koalitioner och vinna lokalt.

EELV:s kandidater segrade i borgmästarvalen i franska storstäder som Lyon, Bordeaux och Strasbourg – trots att partiet saknar representation i landets parlament, nationalförsamlingen. Under de kommande två åren kommer dessa städer därför att bli viktiga skyltfönster för miljöpartiet.

Paris borgmästare Anne Hidalgo firar sin vinst i lokalvalet.
Paris borgmästare Anne Hidalgo firar sin vinst i lokalvalet. Foto: Olivier Donnars / TT

Emmanuel Macron är inte okänslig för miljörörelsens krav på en mer ekologisk, lokalt förankrad och solidarisk politik, och han hade redan på förhand utlovat en ”omorientering” av regeringens politik, kanske genom någon form av regeringsombildning. 

På måndagen meddelade presidenten att 15 miljarder euro (omkring 150 miljarder kronor) kommer att satsas på en grön omställning av ekonomin de närmaste två åren, och att han är öppen för en folkomröstning om att skriva in kampen mot den globala uppvärmningen och vikten av att bevara biologisk mångfald i författningen. 

Därtill väntas ett linjetal den närmaste månaden – men exakt vad det kommer att innehålla är svårt att sia om.

En av få framgångar för regeringspartiet i söndags var den sittande premiärministern Edouard Philippes seger i borgmästarvalet i Le Havre. Philippe står relativt långt ut till höger i LREM – vilket gör honom något skeptisk till en anpassning av politiken i rödgrön riktning.

I fransk press har det lett till spekulationer om att Philippe kan vara på väg ut. Inte minst nu när det finns en behaglig reträttpost som borgmästare i Le Havre.

Men om Macron vill behålla stödet hos en del mer traditionella högerväljare, kan det visa sig vara kontraproduktivt att klippa banden till Philippe. 

Marine Le Pen och hennes Nationell samling är alltjämt det stora hotet mot Emmanuel Macron.
Marine Le Pen och hennes Nationell samling är alltjämt det stora hotet mot Emmanuel Macron. Foto: Christophe Archambault

På yttersta högerkanten mobiliserar Marine Le Pen och hennes Nationell samling, och enligt de opinionsmätningar som gjorts inför presidentvalet 2022 är Le Pen alltjämt det stora hotet mot Macron.

Som vanligt visade det sig vara svårt för det högerextrema partiet att vinna i borgmästarval – men i Perpignan i södra Frankrike tog Le Pens parti det som som partiledaren kallade en ”viktig symbolisk seger”. 

Ämnen i artikeln

Frankrike
Paris
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt