Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-kan-may-sitta-kvar-efter-detta/

Världen

Erik de la Reguera: Kan May sitta kvar efter detta?

01:27. Trots nya tillägg, intensiva debatter och en tickande brexitklocka så blev det återigen en storförlust för premiärminister Theresa Mays utträdesavtal i parlamentets underhus. Röstsiffrorna blev 391 nej och 242 ja.

LONDON. Kan Theresa May sitta kvar som premiärminister efter detta? Frågan ställs nu till och med av en del av hennes partikamrater, sedan May lidit ytterligare ett svidande nederlag i det brittiska parlamentet på tisdagskvällen.

Rätta artikel

Det var kvällen då Storbritannien äntligen skulle få ett avtal, en färdplan för att lämna EU.

En chans att pusta ut.

I stället blev det ett nej – igen. 391 nej mot 242 ja. Ett förnedrande nederlag för regeringen. 

Theresa May i parlamentet på tisdagen. Foto: House of Commons

Och jo, det blev en mindre förlustmarginal än förra gången. Men 149 rösters marginal är ändå mycket i brittisk politik – och frågan som många i Westminster ställer sig är om Theresa May nu ska tvingas stiga ned från premiärministerposten, eller åtminstone utlysa nyval.

Tänk, ändå såg det så bra ut, bara några timmar före omröstningen. 

Theresa May hade gjort en sista-minuten-resa till Strasbourg på måndagskvällen och nått en överenskommelse med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om ett par separata, mindre tillägg till utträdesavtalet. 

För några timmar tycktes ett ja vara inom räckhåll.

Men justitiekansler Geoffrey Cox omdöme om ändringarna ändrade allt. ”De juridiska riskerna kvarstår”, konstaterade Cox – och brexitörerna i Tories och regeringens stödparti DUP tolkade detta som att britterna ännu kan ”fångas” på obestämd tid i den omstridda reservplanen för Nordirland.

Premiärministern kämpade tappert hela tisdagen – både mot sina skeptiska ledamöter och en tilltagande heshet – men hon lyckades inte övertyga tillräckligt många om att detta var sista chansen att få till ett avtal. 

Budskapet om att en kaotisk avtalslös Brexit kommer allt närmare, och att alternativet mycket väl kan vara att det inte blir någon Brexit alls – det gick helt enkelt inte hem.

Med bara drygt två veckor kvar till Brexitdagen den 29 mars, vet därför ingen säkert vad som väntar. 

På onsdagen ska parlamentet få rösta om en avtalslös Brexit. Men allt talar för att det blir ett nej även till ett sådant utträde – för om det är något som de senaste veckornas debatter och omröstningar visat, är det att det inte finns en majoritet för en kaotisk ”no deal”.

I så fall väntar ännu en omröstning på torsdag om en ansökan om en uppskjuten Brexit. Där kan det bli ja. Men även om ledamöterna röstar ja till en uppskjuten Brexit, är frågan vad några få månaders förlängning skulle kunna ändra i detta låsta läge.

Som Theresa May sa efter omröstningen:

– En försenad Brexit löser inte de problem vi står inför.

Teoretiskt sett kan Theresa May räcka ut en hand till Labour och den övriga oppositionen och öppna för en tullunion och en betydligt närmare relation till EU än vad brexitörerna i premiärministerns parti vill se.

Men det skulle kräva att May släpper de ”röda linjer” som hon länge hållit fast vid. Och följden skulle sannolikt bli ett öppet inbördeskrig i hennes eget parti, med avgångskrav och en sönderfallande regering.

Förre utrikesministern Boris Johnson sa under tisdagens debatt att britterna skulle kunna lämna utan avtal och ändå tvinga fram en övergångsperiod genom att frivilligt hålla sig till tullunionens och den inre marknadens bestämmelser. 

Det förnekades dock snabbt av EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Från Labours sida väcktes återigen kravet på nyval:

– Nu är avtalet dött, och det måste begravas en gång för alla. Vi kommer att lägga fram vårt förslag till förhandlingsstrategi igen. Men om inte Theresa May lyssnar, kanske hon ändå kan tänka sig ett nyval? sa Labourledaren Jeremy Corbyn efter omröstningen.

Utanför stod hundratals demonstranter – såväl för som emot Brexit.

Jeff Rees. Foto: Mark Earthy

47-årige Jeff Rees hade satt på sig en snorkel, simglasögon och en badring och höll i ett plakat med texten: ”A Titanic Success”.

– Vi är på väg att sjunka. Och jag vill inte att mitt land går under, sa Jeff Rees med ett snett leende.

Han ville se en andra folkomröstning om Brexit, och att landet stannar i EU. 

– Jag jobbar i finansindustrin och mitt företag kan drabbas hårt. I synnerhet om det blir en avtalslös Brexit. Det skulle innebära en katastrof. Redan i dag drabbas vi ju av den fallande pund-kursen, sa Jeff Rees.

Inte alla roades dock av tanken på en ny folkomröstning, som en del ledamöter arbetar för att få till stånd.

– Jag tror på demokrati, men demokratin måste vårdas och respekteras. Vi röstade för att lämna EU - och enda sättet att göra det på riktigt är en avtalslös Brexit, sa den 55-årige säkerhetsvakten Joseph Afrane, som dagen till ära klätt sig i en färggrann ”lämna”-kostym.

Efter tisdagens omröstning kan ingen sida fira. För ingen har segrat. Storbritannien är kvar i ovisshet – och stupet, det kommer allt närmare.

Joseph Afrane. Foto: Mark Earthy