Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-langtifran-sakert-att-detta-loser-brexitknuten/

Världen

Erik de la Reguera: Långtifrån säkert att detta löser Brexitknuten

Bild 1 av 3
Foto: Frank Augstein/AP
Bild 2 av 3
Foto: Frank Augstein/AP
Bild 3 av 3

MANCHESTER. ”Två gränser i fyra år”. Så beskrivs det nya förhandlingsbud som Boris Johnson skickat till EU. 

Men det är långtifrån säkert att detta löser Brexitknuten. Samtidigt tycks Boris Johnson beredd att trotsa lagen för att försöka tvinga fram en ”no deal”.

Det var en energisk Boris Johnson som på onsdagen höll tal vid Tory-partiets konferens i Manchester. Han manade på sina partikamrater och lyfte fram regeringens satsningar på fler poliser, fler sjukhus och utbyggd infrastruktur – satsningar som i praktiken kan bli konservativa vallöften vid ett nyval senare i höst.

Sedan kom Johnson in på det som alla väntade på: hans nya förslag till Brexit-avtal, som överlämnades till EU-kommissionen i Bryssel på onsdagen.

– Vi kommer under inga omständigheter uppföra gränskontroller på eller i närheten av gränsen på Irland. Vi kommer att respektera fredsavtalet. Och vi är beredda att gå längre för att bevara de nuvarande regleringarna på båda sidor av gränsen, sa Johnson, som beskrev budet som ett kompromissförslag.

Förslaget baseras på ett koncept som i brittisk press kallas ”två gränser i fyra år”. Nordirland – vars gräns till Irland är den stora knäckfrågan i förhandlingarna – skulle enligt förslaget följa den inre marknadens regler för jordbruks-, livsmedels- och industriprodukter. Men Nordirlands parlament Stormont skulle i praktiken få ett veto, och innan arrangemanget träder i kraft måste ett godkännande ges. 

Stormont ska sedan vart fjärde år få avgöra om arrangemanget ska fortsätta – eller om regionen bör gå över till att följa Storbritanniens regelverk. 

Denna klausul har fått det nordirländska, unionistiska partiet DUP med på tåget, något som kan krävas för att lotsa förslaget genom det brittiska parlamentet. Att ge det just nu nedstängda och av politiska låsningar paralyserade Stormont en så viktig roll är dock långtifrån riskfritt.

För att kunna utkräva tullar vid gränsen till Irland (den ”andra gränsen”) föreslår den brittiska regeringen en kombination av elektroniska tulldeklarationer, nära samarbete mellan ländernas myndigheter, stickprovskontroller på behörigt avstånd från gränsen och vissa undantag för småföretagare i gränsområdet.

– Jag hoppas att även våra vänner (i EU) är beredda att kompromissa. För om vi misslyckas komma överens på grund av vad som i grunden är en teknisk diskussion om hur tullkontrollerna ska se ut – när teknologin förbättras hela tiden – då är enda alternativet utan tvekan en ”no deal”, sa Johnson i sitt tal.

Problemet är att denna ”tekniska diskussion” av regeringen i Dublin ses som den enda garantin att undvika nya fysiska gränsposteringar och risk för en uppflammad konflikt. I Bryssel finns också en oro för att Nordirland ska bli en bakdörr för smugglare till EU:s inre marknad. 

EU:s kommissionsordförande Jean-Claude Juncker välkomnade på onsdagen Storbritanniens bud, men underströk i uttalandet att det finns ”flera problematiska punkter” i det.

Och en sak är säker: tiden är knapp. 

Boris Johnson har lovat att landet ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal. ”Få Brexit gjord”, som han uttrycker saken. I dessa tre ord kan det finnas en enkel biljett till Högsta domstolen, om Johnson inte får till ett avtal i tid.

Väljer han att gå mot en avtalslös Brexit (”no deal”) den 31 oktober – något oppositionen misstänker har varit Johnsons mål hela tiden – trotsar han den nya lag som parlamentet röstat igenom och som ålägger honom att ansöka om en senarelagd Brexit.

Oppositionen skulle då ta saken till domstol. I slutändan kan det bli Högsta domstolen som avgör saken. 

Det är ett högt spel, som kan få allvarliga följder för Storbritanniens demokrati.

Boris Johnson vill säkert mycket hellre att Storbritannien lämnar EU med ett avtal. Det vore en stor seger för honom, och skulle avväpna oppositionen inför ett nyval. Frågan är bara om regeringens nya förslag är tillräckligt för att få fart på diskussionerna med Bryssel.

Ett tidigare inofficiellt förslag från britterna om en buffertzon kring gränsen med mer eller mindre fasta kontroller en dryg mil inåt landet, sågades så sent som i tisdags av Irlands regering. 

Och ju närmare vi kommer den 31 oktober, desto mindre av seriösa förhandlingar och mer av försök till att skjuta över skulden för en ”no deal” på motparten, kan vi vänta oss.

Läs mer: EU-möte i kväll om Boris Johnsons Brexitförslag 

Boris Johnson: Jag hoppas även våra vänner är beredda att kompromissa