Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-macron-tycks-ha-britternas-ode-i-sin-hand/

Världen

Erik de la Reguera: Macron tycks ha britternas öde i sin hand

Storbritanniens öde tycks ligga hos Emmanuel Macron. Arkivbild. Foto: Francois Mori/AP

LONDON. Ta tillbaka kontrollen. Så löd lämna-sidans slogan i Brexitomröstningen för snart tre år sedan. 

Men nu är det Frankrikes president Emmanuel Macron som tycks ha Storbritanniens öde i sin hand. 

Rätta artikel

Är det Frankrike som till slut kommer att sparka ut Storbritannien ur EU? 

Frågan kan tyckas absurd, eftersom en majoritet av väljarna i Storbritannien redan röstat ja till att lämna unionen, och att landet sedan haft nästan tre år på sig att förbereda utträdet.

Men nu står premiärminister Theresa May där med mössan i hand (eller hatten, månne), och ber EU att rädda henne undan en avtalslös, kaotisk Brexit. Igen.

Det är onekligen en märklig utveckling.

Om någon skulle sätta sig ned och räkna samman de gånger som Theresa May sagt att Brexit är en fråga om att ”ta tillbaka kontrollen” – över gränser, pengar och lagar – skulle siffran snart komma upp i tresiffriga tal.

Det har varit närmast ett mantra för henne och för brexitörfalangen i Tories de senaste åren.

Men med bara lite drygt tre dygn kvar till ett kaotiskt EU-utträde ger Theresa May sannerligen inte intryck av att ha mer kontroll.

Macron har storstilade planer för unionen och vill att Europavalet ska handla om hans federalistiska visioner – inte om farhågorna för Brexit

På tisdagen reser hon till Berlin, för att vädja till förbundskansler Angela Merkel om mer tid och ännu en försening av EU-utträdet.

Sedan bär det av vidare till Paris, där den brittiska premiärministerns svåraste uppgift väntar: att övertyga Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron har storstilade planer för unionen och vill att Europavalet ska handla om hans federalistiska visioner – inte om farhågorna för Brexit.

Förra gången May bad om en försening var Macron den som var mest skeptisk – även om han till slut gick med på att ge britterna fram till den 12 april på sig för att få ett ja till utträdesavtalet i parlamentet.

Nu är tiden nästan ute och läget i det brittiska underhuset är fortsatt låst. Det är därför inte uteslutet att Frankrike lägger in sitt veto mot ytterligare en försening. 

– Vi kan inte leva i en oändlig Brexitprocess. Den brittiska regeringen och det brittiska parlamentet måste inse att EU inte kan slösa bort tid i all evighet på vacklande brittisk inrikespolitik, sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian i helgen.

Delvis är detta ett sätt att försöka sätta press på Theresa May och på oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som i elfte timmen satt sig ned och pratat för att hitta en blocköverskridande lösning på Brexitknuten.

Från EU:s sida vore ett mål om en framtida tullunion mer än välkommet i den politiska deklarationen, som är kopplad till utträdesavtalet. Men Theresa May vet att en sådan eftergift skulle göra det omöjligt för britterna att sluta handelsavtal oberoende av EU, något som ”brexitörfalangen” i hennes parti skulle se som förräderi. Sannolikt skulle det leda till mängder av ministeravhopp. 

Emmanuel Macron vill lika lite som någon annan ha ett Brexitkaos på sitt samvete. Det kan straffa sig på sikt, då en avtalslös Brexit troligen skulle slå även mot Frankrike. 

Men samtidigt vore det inte första gången som en fransk president sätter käppar i hjulet för britternas EU-relationer. Den legendariske presidenten Charles de Gaulle sa vid två tillfällen på 1960-talet nej till att släppa in britterna i det då spirande europeiska samarbetet.

För Macron är de Gaulle en viktig förebild, och enligt källor som flera medier citerar lockas han av tanken att bli en president som vågar säga nej, som denne gjorde.

Det mesta tyder ändå på att han inte gör det – men det lär inte bli förrän efter onsdagens extrainsatta EU-toppmöte som vi säkert har svaret.