Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-marken-skakar-under-boris-johnsons-fotter/

Världen

Erik de la Reguera: Marken skakar under Boris Johnsons fötter

Foto: Craig Ruttle/AP

Boris Johnsons suspendering av parlamentet i fem veckor var olaglig och fick ”extrema följder för demokratins grundvalar”. Det slog Högsta domstolen i Storbritannien fast på tisdagen. När parlamentsledamöterna nu återvänder till Westminster skakar marken under Boris Johnsons fötter, skriver DN:s Erik de la Reguera.

Varför var suspenderingen olaglig?

Högsta domstolen konstaterar att Boris Johnson beslut att stänga parlamentet i fem veckor gjordes under extraordinära omständigheter. Storbritannien är på väg att lämna EU den 31 oktober och Högsta domstolen anser att de folkvalda representanterna i underhuset bör ha möjlighet att yttra sig om hur detta grundläggande skifte ska gå till. 

Det rör sig om en ovanligt lång suspendering, konstaterar rätten. Regeringens argument att den behöver tid för att förbereda sin ”ambitiösa agenda” inför nästa session i parlamentet – som den ville inleda den 14 oktober, bara två veckor före Brexit – underkänns helt. 

Normalt sett brukar det krävas fyra till sex dagar att förbereda ett ”Queen’s Speech”, slår rätten fast. Den accepterar inte regeringens argument att parlamentarikerna ändå brukar vara lediga i cirka tre veckor under denna period på året, på grund av de årliga partikonferenserna. 

Domen är enhällig, och orden är mycket hårda.

– Följderna för vår demokratis grundvalar [av beslutet att suspendera parlamentet] var extrema, sa Högsta domstolens ordförande Brenda Hale.

Domarna konstaterar att suspenderingen inte kan anses ha vunnit laga kraft.

Vad händer nu?

Det brittiska underhusets stridbare talman, John Bercow, manar nu underhusets ledamöter att återvända och sammanträda ”utan dröjsmål”. Han ska samtala med partiledarna, för att sätta ett datum för första sammanträdesdag. Mycket talar för att det blir redan denna vecka. 

Samtidigt uppmanar oppositionen Boris Johnson att avgå.

I brittisk press har det spekulerats om huruvida Johnson kommer att försöka suspendera parlamentet på nytt. Men i det domslut som Högsta domstolen gav på tisdagen finns inte mycket manöverutrymme för det.

Kan Boris Johnson sitta kvar som premiärminister? 

Det återstår att se. Högsta domstolens ord är som sagt mycket hårda, och Johnson är redan hårt ansatt av såväl oppositionen som de av hans partikamrater i Tories som till varje pris vill undvika en Brexit utan avtal den 31 oktober.

Labourledaren Jeremy Corbyn sa efter domslutet att Johnson bör ”överväga sin position”, vilket i praktiken innebär att han manar premiärministern att avgå.

Skotska SNP:s talesperson Joanna Cherry beskriver också premiärministerns position som ”ohållbar” och säger att ”han borde ha mod nog att avgå”. Även walesiska Plaid Cymru kräver Johnsons avgång.

En misstroendeomröstning i parlamentet kan med andra ord vänta på Boris Johnson när han återvänder från New York, där han just nu befinner sig för öppnandet av FN:s generalförsamling. Men han kommer knappast ge sig utan en fajt. 

Läs mer: Boris Johnsons suspendering av parlamentet var olaglig 

Katrine Marçal: Detta är ingen vanlig politisk strid. Detta är Ragnarök.