Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-mays-avtal-ar-inte-dott-an/

Världen

Erik de la Reguera: Mays avtal är inte dött än

01:40. Storbritanniens parlament har röstat ja till regeringens förslag att be EU om förlängd förhandlingstid om utträdet ur EU.

LONDON. Förlängning, tack. Det budskapet riktade det brittiska parlamentet till premiärminister Theresa May om Brexit på torsdagen. DN:s korrespondent Erik de la Reguera svarar på tre frågor om vad det betyder.

Rätta artikel

Försenas Brexit nu? 

– Det mesta talar nu för att Storbritanniens EU-utträde senareläggs och att Brexit inte inträffar den 29 mars, som tidigare varit planen. Men hur stor förseningen blir, det är betydligt mer oklart.

– Först ska Theresa May ansöka om en framskjuten Brexit. Sedan ska EU-ledarna godkänna en sådan på det toppmöte som hålls den 21-22 mars. Slutligen kommer det brittiska parlamentet troligen att få ta ställning till det som EU erbjudit Storbritannien. 

Theresa May utanför 10 Downing street på torsdagen. Foto: Tim Ireland/AP

Parlamentet röstade just för en försening av Brexit – räcker inte det?

– Det kan man tycka. Men Theresa May har inte gett upp hoppet om att kunna få igenom det skilsmässoavtal som hon förhandlat fram med EU. Hon tycks ännu tro att brexitörerna i hennes parti Tories och det nordirländska, unionistiska DUP kan gå med på att rösta ja till avtalet till slut, om de inser att hela EU-utträdet är i fara.

– De senaste dagarnas kaos i parlamentet kan ha gynnat May – för det illustrerar vad som kan vänta om regeringen förlorar kontrollen över Brexit. Under torsdagen kom också signaler om att brexitörerna och DUP börjar svikta, och att de kan tänka sig att rösta ja till avtalet om justitiekanslern Geoffrey Cox ändrar några saker i sitt juridiska omdöme.

Så Mays avtal är inte helt dött än?

– Nej, inte riktigt än. Efter två svidande nederlag som båda hör till de största i brittisk parlamentarisk historia, kan det tyckas märkligt att premiärministern envisas med att lägga detta utträdesavtal på parlamentets bord.

– Men mycket talar för att May förbereder en tredje omröstning om skilsmässoavtalet i början av nästa vecka. Blir det nej då, kan hon försöka med en fjärde (!) omröstning, med bara några dagar kvar till Brexit. Då kan alternativet vara en rejäl försening av EU-utträdet – kanske en uppemot två år lång sådan, något som skulle kunna tvinga britterna att delta i EU-valet i maj.