Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-symboliskt-svidande-nederlag-for-macron/

VÄRLDEN

Erik de la Reguera: Svidande nederlag på hemmaplan – men Macron har fått ett fotfäste i Bryssel

President Emmanuel Macron.
Foto: Ludovic Marin/AP

Marine Le Pens Nationell samling blev största parti i det franska EU-valet, en procentenhet före Emmanuel Macrons Renässanslistan. På hemmaplan är det ett nederlag för Macron – men i Europaparlamentet kommer den liberala gruppen Alde att växa markant.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Den politiska karta som präglat Frankrike sedan Emmanuel Macrons segrade i presidentvalet för två år sedan, har nu fullt ut fått genomslag även i den franska representationen i EU-parlamentet.

I valrörelsen har striden stått mellan Macrons socialliberala, EU-vänliga och uttalat federalistiska budskap, å ena sidan, och Marine Le Pens högernationalistiska, invandringsfientliga och mycket EU-skeptiska vision, å den andra.

Resultatet: ett numerärt sett ganska litet, men ändå svidande nederlag för Emmanuel Macron, med Nationell samling på 23,6 procent och Renässanslistan på 22,4 procent, enligt en första prognos.

Tredje största parti blev De Gröna, som gör ett oväntat starkt val (13 procent). De båda partier som länge varit statsbärande, Socialisterna och Republikanerna, får mindre än 10 procent – något som bara understryker förändringen av det politiska landskapet.

Det tjugotal mandat som Renässanslistan nu får kommer att stärka den liberala gruppen Alde markant. Listans förstanamn, förre EU-ministern Nathalie Loiseau, är en erkänt kompetent diplomat som hittar väl i korridorerna i Bryssel. Nu får hon den inte helt tacksamma uppgiften att driva Macrons överstatliga visioner i Europaparlamentet.

Till visionerna hör en gemensam budget för eurozonen för att möta kriser i olika länder, beskattningsrätt av bland annat it-jättar som Facebook och Google, en gemensam EU-armé, en europeisk minimilön, en ny europeisk klimatbank och 1.000 miljarder euro i satsningar på hållbar utveckling.

I valrörelsen har Loiseau haft det kämpigt. Hon är ingen stor talare och hennes stab har haft påtagligt svårt att få kampanjen att lyfta. I slutskedet intog Emmanuel Macron en betydligt mer aktiv roll, vilket är relativt ovanligt för en president i Frankrike. På vissa valaffischer fanns enbart Macrons bild.

Kanske var det ett misstag. Macron är en polariserande gestalt i Frankrike och har i ett halvår kämpat i motvind mot Gula västarnas uppror. Hans engagemang i kampanjen har mobiliserat en del av Republiken på vägs kärnväljare, men samtidigt också gjort det lättare för Marine Le Pen och hennes toppkandidat, 23-årige Jordan Bardella, att framställa valet till Europaparlamentet som en ”folkomröstning” om Macrons politik.

Presidenten och hans toppnamn har gång på gång utmålat Marine Le Pen som det stora hotet mot ett fritt Europa. Det kan ha lyft Nationell samling, eftersom partiet indirekt utsetts till landets främsta opposition. Möjligen kan det också ha bidragit till att det radikala vänsterpartiet Det okuvade Frankrike gör ett dåligt val och bara får omkring 6 procent.

På hemmaplan kommer valresultatet göra livet svårt för Emmanuel Macron de närmaste månaderna. Marine Le Pen krävde på söndagskvällen att nationalförsamlingen skulle upplösas och nyval utlysas.

Men trots den symbolladdade ”förlusten” är detta inte någon katastrof för Emmanuel Macron. Hans parti går från noll till drygt 20 mandat i Europaparlamentet, och det nya politiska landskapet har cementerats.

Nu har den ambitiöse franske presidenten ett fotfäste i Bryssel. Det återstår att se vad han använder det till.