Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-tre-stora-hinder-nar-johnson-forsoker-igen-pa-mandagen/

Världen

Erik de la Reguera: Tre stora hinder när Johnson försöker igen på måndagen

Under måndagen ska premiärminister Boris Johnson göra ett nytt försök med att få igenom Brexitavtalet i parlamentet. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

LONDON. Storbritanniens regering tror fortfarande att en majoritet i parlamentet skulle rösta ja till det nya Brexitavtalet. 

Men går det att få till en omröstning? Och vad kostar det i så fall politiskt för regeringen? 

Elva dagar återstår till Brexit, som infaller den 31 oktober, enligt nuvarande plan. 

Under måndagen ska Boris Johnson göra ett nytt försök att få till en omröstning om det utträdesavtal som han förhandlat fram med EU-ledarna.

– Trots trixandet i parlamentet verkar det nu som om vi har tillräckligt stöd för att få igenom det här avtalet, sa utrikesminister Dominic Raab till brittiska BBC på söndagen.

Utrikesminister Dominic Raab. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Om detta är sant är svårt att avgöra, men det står i alla fall klart att Boris Johnson är närmare att få ett ja till sitt avtal än hans föregångare Theresa May någonsin var.

I lördags stoppades en avgörande omröstning om avtalet i sista stund, sedan ett tillägg (”amendment”) av ledamoten Oliver Letwin gått igenom.  

Boris Johnson menade att tillägget gjorde omröstningen meningslös. Men om avtalet läggs fram på nytt på måndagen eller senare i veckan lovar Letwin nu att han inte kommer att göra om detta.

– Jag står nu helt bakom regeringen i detta, försäkrade Letwin på söndagen.

Men det gör inte alla. 

Första hindret för Boris Johnson är talmannen John Bercow.

Han uttryckte skepsis redan i lördags kväll när regeringen förklarade att den vill pröva igen på måndag. 

Underhusets talman John Bercow. Foto: AFP

– Det här är högst kuriöst och irreguljärt, sa Bercow, som påpekade att samma förslag normalt sett inte får läggas fram vid flera tillfällen under samma parlamentssession.

Talmannen väntas meddela sitt definitiva beslut på måndagen.

Andra hindret för Boris Johnson är EU.

Natten till söndagen tvingades premiärministern under smått förnedrande former skicka ett brev till EU som ansöker om en senarelagd Brexit.

Boris Johnson skrev inte under det brevet. Och han skickade samtidigt ett annat brev till EU:s rådsordförande Donald Tusk i vilket han i personlig ton förklarade att hans åsikt fortfarande är att ett nytt senareläggande ”skulle skada Storbritanniens och EU:s intressen, och vår gemensamma relation”.

Det brevet skrev han under. 

Men ur EU:s synvinkel är det där med underskrifterna inte så viktigt. Båda breven kom formellt sett från Storbritanniens regering, och det är det första brevet som har störst legal betydelse.

Det brevet var det så klart oppositionen i parlamentet som tvingade Boris Johnson att skicka, i ett försök att undvika en avtalslös Brexit den 31 oktober. Många i oppositionen menar nu att Johnson brutit mot lagen genom att motarbeta en senareläggning – något som nu väntas granskas i domstol.

Den stora frågan är dock hur EU ställer sig till britternas förfrågan. Om det börjar komma signaler om att det blir en framskjuten Brexit, kan Johnson tappa stöd från de ledamöter som främst tänkt rösta ja för att undvika en avtalslös Brexit.

Tredje hindret för Johnson är oppositionens planer.

Det socialdemokratiska Labour vill försöka få igenom ett tillägg i avtalet som skulle innebära att Storbritannien stannar i EU:s tullunion efter Brexit.

Labours Brexittalesperson Keir Starmer. Foto: Isabel Infantes/AFP

Labours talesperson om Brexit, Keir Starmer, sa på söndagen att partiet också är berett att rösta ja till avtalet i dess nuvarande form om det definitiva avgörandet sker genom en folkomröstning, där ”stanna i EU” är det ena alternativet och Johnsons avtal det andra.

Ett tillägg med ett sådant förslag väntas läggas fram av en mindre grupp ledamöter, om och när avtalet tas upp till omröstning på nytt. 

Det ska sägas att tidigare försök att få till en andra folkomröstning om Brexit har misslyckats. Men det finns en ny variabel: det nordirländska partiet DUP och dess tio ledamöter.

Unionisterna i DUP är ursinniga över det de ser som Boris Johnsons svek mot dem, och de vill nu till varje pris stoppa avtalet. Keir Starmer bjöd på söndagen in DUP till samtal, för att se om Labour och detta mycket konservativa parti kan hitta ett sätt att samarbeta om Brexit.

Läs mer: Katrine Marçal: Boris Johnson räcker ut tungan åt det brittiska parlamentet