Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-trumps-utspel-om-sjukvarden-ger-corbyn-ny-attackyta/

Världen

Erik de la Reguera: Trumps utspel om sjukvården ger Corbyn ny attackyta

00:56. Här demonstrerar tusentals mot den amerikanske presidenten Donald Trump under hans besök i London.

USA:s president Donald Trump vill se ett nytt och långtgående frihandelsavtal med Storbritannien efter Brexit. Men han insisterar på att även sjukvården ska kunna ingå i avtalet – något som ger oppositionsledaren Jeremy Corbyn en ny och tacksam attackyta.

Det var en påtagligt nöjd amerikansk president som mötte pressen vid sidan av Theresa May på tisdagen. 

– Det här är ett speciellt ställe, ja, väldigt speciellt, sa han.

Under ett drygt dygn hade Donald Trump då vallats runt i London och mötts av största tänkbara pompa och ståt. 

Drottning Elizabeth hade försynt insisterat på vikten av multilaterala avtal, men det var inte förrän presidenten lämnade 10 Downing Street på tisdagen som han hörde demonstranters burop på nära håll.

– Jag har nästan inte sett några som protesterat. Bara en liten grupp. Det där är ”fake news”. Det har varit tusentals som jublat på gatorna för att jag är här, sa Trump på presskonferensen. 

Några hundra meter bort fanns i samma stund tusentals demonstranter med plakat med budskap som ”Dumpa Trump” och ”Nej till Trump, Nej till krig”.

Jeremy Corbyn. Foto: Imageplotter/REX

Labourledaren Jeremy Corbyn höll tal till folkmassan:

– Vi kan föra samtal med Trump om hur vi ska kunna skapa jobb och förbättra folks levnadsstandard. Men inte om hur vi ska åstadkomma en avtalslös Brexit, eller bjuda ut vårt offentliga sjukvårdssystem NHS, så att privata amerikanska vårdbolag kan ta över det, sa Corbyn.

Om Labourledaren hade fått dirigera Trumps och Mays efterföljande presskonferens, skulle han nog inte ändrat så mycket jämfört med hur den utvecklade sig.

Trump hyllade den avgående premiärministern och gav Mays förhandlingar med EU godkänt (”jag hade stämt dem och sen förhandlat fram en överenskommelse, men du gjorde det bra”). Sedan upprepade han löftet om ett nytt handelsavtal.

– När nu Storbritannien förbereder sig för att lämna EU, är vi beredda att arbeta för ett nytt och enastående frihandelsavtal, som jag tror kan fördubbla eller till och med tredubbla den nuvarande handeln mellan våra länder, sa Trump.

Trump och May. Foto: Stefan Rousseau/AP

På frågan om han vill inkludera den brittiska offentliga sjukvårdsservicen NHS (National Health Service) i detta avtal svarade han:

– Jag tycker att allt ska finnas på bordet. Även NHS. Allt ska finnas på bordet när man talar om handelsavtal.

Amerikanska bolag kan redan i dag lägga anbud på offentliga upphandlingar inom den brittiska vården, så länge de har ett brittiskt dotterbolag. Trumps utspel tolkas därför av den brittiska oppositionen som ett försök att pressa fram en fullständig privatisering.

Det finns få saker som är så politiskt laddade i Storbritannien som just den fria offentliga sjukvård som garanteras genom NHS. 

Det är talande att till och med konservativa politiker som Boris Johnson för tre år sedan propagerade för Brexit med argumentet att det skulle ge mer pengar att satsa på denna offentliga sjukvård. 

Samme Johnson framhålls nu av Trump som favorit att ta över efter May, tillsammans med utrikesminister Jeremy Hunt:

– Jag känner Boris och han är en ”good guy”. Jag känner Jeremy och han är också en ”good guy”, sa Trump.

Theresa May försökte begränsa skadan genom att säga att britterna själva kan bestämma vad som ska ingå i ett frihandelsavtal, och hennes sjukvårdsminister avfärdar att NHS alls kommer att ingå i förhandlingarna.

Men Trump har sått ett frö till en misstanke om att en framtida konservativ premiärminister kan vara beredd att privatisera vården, för att säkra ett frihandelsavtal med USA.

Som en oväntad bonus för Corbyn förklarade Trump också att han tackat nej till att träffa Labourledaren på tu man hand, eftersom denne är en så ”negativ kraft”.

Läs mer: Politik i fokus för Trump medan protesterna fortsätter 

Vitt skilda åsikter om hur Trump ska tas emot 

Katrine Marçal: Britterna ältar varje småsak om USA 

Relationen mellan länderna har inte alltid varit så ”speciell”