Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-de-la-reguera-uppskjuten-brexit-viktigare-an-nyval-for-rebellalliansen/

Världen

Erik de la Reguera: Uppskjuten Brexit viktigare än nyval för rebellalliansen

Bild 1 av 2 Labourledaren Jeremy Corbyn.
Foto: Isabel Infantes/AFP
Bild 2 av 2 Jo Swinson.
Foto: Kirsty O'Connor

LONDON. Storbritanniens oppositionspartier har enats om att blockera Boris Johnsons planer på nyval i oktober. 

– Vi ser gärna ett val. Vi vill bara att det hålls den 1 november eller senare, säger Liberaldemokraternas talesperson Tom Brake.

På så sätt ska Boris Johnson tvingas att skjuta upp Brexit – något premiärministern vägrar.

Rebellalliansen. 

Så kallar brittiska medier den spretiga grupp av oppositionspartier och politiska vildar som den senaste veckan gjort livet surt för premiärminister Boris Johnson. 

Namnet anspelar på rebellalliansen i Star Wars-filmerna – och Jeremy Corbyns fans framhäver gärna Labourledarens fysiska likhet med hjälten Obi-Wan Kenobi (när denne spelades av Sir Alec Guinness). 

Om det finns några likheter i övrigt är dock omtvistat.

Först tog denna parlamentariska rebellallians kontroll över dagordningen i underhuset, med hjälp av 21 ledamöter i Tories som sedan sparkades ut ur regeringspartiet och gjordes till politiska vildar.

Läs mer: Brexit har tagit kål på Churchill och Thatcher 

Rebellerna röstade därefter igenom ett lagförslag som tvingar regeringen att ansöka om en senarelagd Brexit, om inte något avtal har nåtts i mitten av oktober. Förslaget fick på fredagen även klartecken i överhuset.

Boris Johnson kallar detta ett ”kapitulationsförslag”. Han menar att han behöver hotet om en avtalslös sorti den 31 oktober för att kunna pressa EU till eftergifter. 

Nu vill han hålla nyval den 15 oktober.

Men rebellalliansen vägrar. 

– Vi tänker inte ge premiärministern det val som han så desperat vill ha, inte förrän en senareläggning av Brexit har säkrats och risken för att krascha ut ur EU utan ett avtal har eliminerats, sa Liberaldemokraternas talesperson Tom Brake på fredagen.

– Gärna ett val. Vi vill bara att det hålls den 1 november eller senare, förtydligade han.

Beskedet kom efter ett möte som ledarna för Labour, Liberaldemokraterna, skotska SNP, walesiska Plaid Cymru och De Gröna deltog i.

– De är rädda för att förlora! utbrast Boris Johnson när han besökte Skottland.

Bild 1 av 2
Foto: Andrew Milligan/AP
Bild 2 av 2
Foto: Duncan McGlynn/AFP

Han påminde där om att Jeremy Corbyn i mer än två år krävt ett nyval:

– Det är en sensationell paradox. Aldrig tidigare i historien har ett oppositionsparti tackat nej till ett nyval!

Konservativa Tories ligger nu 7 procentenheter före socialdemokratiska Labour i opinionen, enligt en mätning i Financial Times.

Om Boris Johnson bryter sitt löfte om att britterna kommer att lämna EU den 31 oktober kan dock Tories och Labour hamna jämsides på 28 procent, enligt samma mätning, medan Brexitpartiet fördubblas från 9 till 18 procent.

På grund av det brittiska majoritetsvalsystemet, där vinnaren ”tar allt” i varje valkrets, skulle det göra Tories seger betydligt mer osäker.

Det vet Boris Johnson när han i helgen drar upp nya planer tillsammans med chefsstrategen Dominic Cummings.

Foto: Andrew Milligan/AP

Några idéer som kan komma att diskuteras, enligt brittisk press:

1. Misstroendeomröstning.

Att utlysa nyval kräver två tredjedelar av rösterna i underhuset (434 röster för att vara exakt). Men vid en misstroendeomröstning räcker det med enkel majoritet. En situation kan därför uppstå i vilken regeringen röstar för en misstroendeförklaring, medan oppositionen röstar emot. 

Underhuset får vid ett ja 14 dagar på sig att utse en ny regering, innan nyval utlyses. Då parlamentet är stängt i fem veckor från och med mitten av nästa vecka, kan Johnson dock möjligen runda den paragrafen. Fast med enorma protester till följd.

2. Vägra lyda lagen.

Johnson uteslöt detta så sent som i onsdags.

3. Avgå – vid rätt tillfälle. 

För att vinna tid är det troligt att Boris Johnson fortsätter förhandlingarna med Bryssel. Om inte något avtal nås vid EU-toppmötet den 17-18 oktober kan han lägga skulden på oppositionen, och avgå. Det skulle göra det svårare för oppositionen att få till en senareläggning (om nu inte EU ensidigt erbjuder britterna en sådan).

4. Provocera fransmännen.

Johnson vet att det finns en gräns för tålamodet även i EU. Frankrikes president Emmanuel Macron tycker att unionens utveckling har kört fast på grund av Brexit och skulle nog egentligen gärna sparka ut britterna – om det inte vore för att han då kan få skulden för det kaos som en avtalslös Brexit kan leda till, inte minst på Irland.