Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ett tragikomiskt drama spelas upp inför öppen ridå i Sydafrika

ANC kräver att president Jacob Zuma avgår – men än så länge håller han ut. DN:s Erik Esbjörnsson om den politiska cirkusen som nu råder i Sydafrika. 

Jacob Zuma vägrar att stiga åt sidan trots upprepade krav både från oppositionen och det egna partiet. Vad har han att tjäna på denna utdragna process?

– För Zuma och hela hans entourage handlar det om ganska stora pengar i rena löneutbetalningar och andra förmåner som tickar in ju längre han kan stanna. Dessutom har han fortfarande formellt inflytande över en rad utredningar medan han ännu styr landet, som den viktiga om ”state capture” som undersöker hur stort inflytande den närstående näringslivsfamiljen Gupta skaffat över hans egen administration. Varje dag han stannar innebär dessutom en försening av det juridiska efterspel som väntar när han väl träder åt sidan.

Hur påverkas ANC av Zumas slutstrid?

– Det som händer är rent katastrofalt för partiet, som efter konferensen i december gjorde ett tappert försök att visa en enad front mot omvärlden. Ett förnyelsearbete hade inletts under den nye partiledaren Cyril Ramaphosa men nu spelas ett tragikomiskt drama upp inför öppen ridå. Skulle Zuma fortsätta sin vägran att träda åt sidan är sannolikheten stor att vi bara sett början på krisen.

Han har varit engagerad i ANC sedan barnsben, tänker han inte på vilken skada han åsamkar partiet?

– Zuma har under tio års tid fattat en rad impopulära beslut som alla syftat till att stärka sin egen position och som samtidigt skadat partiet, det är helt logiskt att han fortsätter på denna inslagna väg. Det som nu sker är otroligt genant för ANC och han drar samtidigt ner byxorna på sin efterträdare Ramaphosa. Partiledningen NEC var uppenbarligen djupt splittrad i synen på hur Zuma ska hanteras och han visar att han ännu har stöd från stora delar av partiledningen. Att exponera hur splittrat partiet fortfarande är innebär att han stärker sin hand gentemot Ramaphosa som kommer att få det svårare att gå efter Zuma och hans anhängare. De utlovade krafttagen mot korruptionen skjuts på framtiden, vilket gynnar Zuma.

Läs mer: ANC kräver att Zuma avgår 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.