Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bara oberoende kommission kan slå fast vad som hände Catalán

Foto: Bertil Ericson/TT, Jerome Delay/AP

KAPSTADEN. Uppgifterna om att Kongos regering har gripit en misstänkt för mordet på FN-arbetaren Zaida Catalán ska tas med en rejäl nypa salt. Bara en oberoende kommission kan bringa klarhet i vad som hände när Catalán och hennes kollega Michael Sharp dödades.

En månad har gått sedan Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp, som båda ingick i en expertgrupp utsänd av FN:s säkerhetsråd, rapporterades försvunna i området Kasai i södra Demokratiska Republiken Kongo.

Nu försöker landets högsta militära åklagare Joseph Ponde visa handlingskraft genom att gå ut med uppgifter om att en misstänkt gripits för mordet. Men uppgifterna ska tas ned en rejäl nypa salt, av flera anledningar.

En diplomatisk källa i Kongo, som varit i kontakt med den svenska ambassaden i ärendet, säger till DN att uppgifterna måste verifieras och källan väcker frågan om varför tillkännagivandet sker nu, när arresteringarna verkar ha skett för mer än en vecka sedan.

Ponde säger, enligt TT, att en misstänkt redan lyckats fly och att fyra poliser som satts att vakta denne nu är efterlysta. Förvisso är detta inte ett osannolikt scenario med tanke på den svindlande korruptionen i Kongo, som lämnar fältet fritt för den som vill betala sig ur fångenskap. Men uppgifterna väcker fler frågor än de besvarar.

Fortfarande gäller att Kongos regering inte är fri från misstanke. Relationerna har varit spända mellan regeringen och den expertgrupp som Catalán och Sharp var medlemmar av. Regeringen har varit frustrerad över att FN pekat finger mot regeringens (uppenbara) övervåld mot civila men inte granskat rebellgruppernas våld i den utsträckning som de anser krävs.

Bara någon månad innan försvinnandet hade en film läckt ut som visade just regeringstruppers övergrepp mot civila och det låg därför i regeringens intresse att tysta en eventuell granskning.

Denna incident avfärdades först av informationsminister Lambert Mende som ”fake news” innan han medgav att den nog inträffat och skulle utredas.

När Catalán och Sharp försvann fanns tidigt uppgifter – redan från dag ett – om att de skulle ha mördats men när informationen nådde huvudstaden Kinshasa och Mendes kontor ändrades rubriceringen till ”kidnappning” vilket kan ha köpt tid åt regeringen men förlängt traumat för de anhöriga.

När man nu går ut och talar om gripanden, en vecka efter att de gjorts, saknar regeringen all trovärdighet och mot denna bakgrund är det av yttersta vikt att en oberoende kommission tillsätts för att utreda händelsen. Det kan vara en sådan kommission som regeringen nu försöker förekomma vilket ytterligare väcker frågetecken – är de ens intresserade av att sanningen kommer ut?

Professorn Maria Eriksson Baaz, en internationellt erkänd Kongoexpert, varnar i en intervju med TT för den låga rättssäkerheten och risken för att man försöker hitta en syndabock.

Med tanke på misstankarna som råder vore det i regeringens intresse att skyndsamt bereda väg för en oberoende kommission, om bara för att rentvå sig själva.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.