Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-esbjornsson-fragan-ar-om-ramaphosa-lyckas-stoppa-valjarflykten-fran-anc/

Världen

Erik Esbjörnsson: Frågan är om Ramaphosa lyckas stoppa väljarflykten från ANC

Bild 1 av 2 President Cyril Ramaphosa röstar i Soweto.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 2 av 2 Väljare köar till en vallokal i stadsdelen Alexandra i Johannesburg.
Foto: Erik Esbjörnsson

Fem frågor till DN:s korrespondent Erik Esbjörnsson, som följer det sydafrikanska valet från Johannesburg. 

Rätta artikel

Hur har valdagen i Sydafrika gått? 

På morgonen kom klagomål på att vallokaler inte hunnit öppna på slaget klockan sju och på några ställen har vallokaler inte haft tillräckligt antal valsedlar i lager, men på det hela taget har valet förflutit väldigt smidigt. Valdagen är allmän helgdag och många har varit uppe tidigt på morgonen för att rösta och sedan samlas med vänner på en av de sista sensommardagarna. 

Vad är det som står på spel? 

Regeringspartiet ANC:s framtid. ANC fick 62 procent i förra valet 2014, vilket kan låta väldigt betryggande i ett parlamentariskt valsystem med proportionell mandatfördelning där många partier trängs i församlingen. Men i samma stund som ANC hamnar under 50 procent tvingas partiet till en koalition och då måste de välja mellan två höstackar – vänsterpopulistiska EFF eller liberalkonservativa DA – som båda är impopulära i delar av partiet. Detta kan skapa politiskt kaos i partiet och i förlängningen i landet. 

ANC bytte partiledare häromåret. Vad har Cyril Ramaphosas tillträde betytt för partiet? 

Det är den stora frågan. Har han lyckats stoppa väljarflykten under företrädaren Jacob Zuma, eller fortsätter raset? Ramaphosa kommer att behöva visa ett valresultat som inte är för dåligt, närmare 60 procent än 50 procent, för att få mandat att driva igenom den upprensning i de egna leden som han lovat under valrörelsen och som väljare långt utanför partiet längtar efter. Skulle ANC förlora den egna majoriteten är Ramaphosas dagar som ledare nog räknade och då uteblir reformerna. 

Borde inte oppositionspartierna njuta av det tuffa läget för regeringspartiet? 

Jo, i alla fall EFF och främst deras ledare Julius Malema, som för sju år sedan blev utslängd från ANC, har ett perfekt läge och de kommer att gå framåt. Men till höger har DA sina egna interna problem och många av deras väljare kan komma att taktikrösta på ANC bara för att ge Ramaphosa en stark position. Känslan man får av att prata med ANC-skeptiker utanför partiet är att de kan tänka sig att komma tillbaka och ge just Ramaphosa denna sista chans. 

Hur ser valdeltagandet ut? 

Redan på förhand kan man konstatera att det inte varit någon rekordstor entusiasm bland väljarna och några långa köer har det inte varit tal om på valdagen. 

Vad som är intressant är att antalet registrerade förstagångsväljare har rasat med 46 procent sedan förra parlamentsvalet trots att de blivit fler, totalt sett. Detta kan missgynna EFF som har sin största bas hos de yngsta väljarna i den så kallade Born Free-generationen som fötts efter apartheidsystemets kollaps. 

Men det gäller också att titta på var i landet som valdeltagandet sjunker. I KwaZulu-Natalprovinsen har ANC vanligtvis ett starkt fäste men flera år av interna stridigheter, och det faktum att ”deras” Zuma nu är allmänt försmådd av Ramaphosa och hans team, kan göra att ANC tappar många röster i denna den näst folkrikaste provinsen.

Läs mer: 27 miljoner sydafrikaner går till val