Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hårdkokt president som struntar i kritiker

Ian Khama.
Ian Khama. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Med sina robusta polisonger ser han ut som en hårdkokt Los Angeles-snut från en 1970-talsdeckare där han blickar ner från presidentporträtten som hänger i var och varannan offentlig lokal i Botswana. Och hårdkokt är han, Ian Khama, som efter en karriär inom det militära blev landets president 2008.

I fjol rattade han spakarna i en helikopter när han bjöd Fröken Botswana på en åktur och emellanåt har han skapat rubriker genom att ta över kontrollerna i regeringsflygplanet. Khama började sin militära bana som stridspilot och mot den bakgrunden är det inte konstigt att han vill köpa spjutspetsteknologi som Gripen, oavsett vad kritikerna säger.

Han är även hårdkokt mot medierna och oppositionen, samt mot facket. På sistone har han attackerat rätten till kollektivavtal i landet, något som borde oroa en före detta Metall-bas som Stefan Löfven. Men Löfven väljer i stället att beskriva den lokala oppositionens kritik för ”nedvärderande”, trots att de slår ur ett uppenbart underläge.

Botswana är en demokrati, en av de mest utvecklade i Afrika, om detta råder ingen tvekan. Men de flesta bedömare är överens om att utvecklingen inte går i rätt riktning. Det är lätt för en regim att vara storsint och generös när partiet BDP suttit i trygg regeringsställning under hela Botswanas drygt 50-åriga historia men ansiktet blir ett annat när pressen ökar – se bara på ANC:s tilltagande desperation på andra sidan gränsen i söder.

Vid förra valet samlade oppositionen mer än 50 procent av rösterna men de fördelades på två partier och i ett majoritetsvalsystem som det i Botswana innebar det att BDP vann. Nu har oppositionen skapat en valallians vilket innebär att de kommer att ta över ledarskapet i ett historiskt maktskifte 2019, om dagens siffror står sig och om de håller sams. Allt pekar mot detta och därför är det inte konstigt att den militära upphandlingen beskrivs av oppositionen som förhastad och utan någon form av insyn.

Sveriges regering noterar sannolikt den botswanska oppositionens löften om att bryta upp alla eventuella Gripen-avtal vid en eventuell valseger 2019.

Ser man till Botswanas faktiska behov av materiel så kan man konstatera att deras nuvarande flygstridsflotta är åldrande. Men Botswana är ett av de fredligaste länderna i Afrika, beläget mitt i den mest fredliga delen av Afrika. Man har goda relationer till samtliga grannländer och det största säkerhetsbekymret är tjuvjakt på den enorma elefantstammen.

Det finns även ett behov av att skydda den viktiga diamantnäringen som gett landet en BNP fyra gånger större än snittet i Afrika. Fyra länder gränsar till den så kallade Caprivi-remsan i Namibia, norr om Botswana, och hela norra Botswana är mycket glesbefolkat vilket ökar risken för smuggling.

Är Gripen rätt medel för övervakning av dessa områden? Enligt Stefan Löfven är det ”nedvärderande” att ha åsikter om detta.

Jakkie Cilliers, styrelseordföranden för den respekterade tankesmedjan Institute for Security Studies, som får stöd av Sverige, menar att inget land i Afrika egentligen har detta behov. Helikoptrar och paramilitära marktrupper är mer anpassade för afrikanska förhållanden, anser han, liksom drönare. Frågan är om Saab gjort ett försök att marknadsföra sina erbjudanden inom detta växande produktområde som alternativ till Gripen. Bolaget har haft närvaro i Botswana sedan början av 2014. De hyr lokaler i Sweden House, tidigare den svenska ambassaden i Gaborone och sedermera hemvist för Business Sweden (tidigare Exportrådet). Lokalerna ligger på President’s Drive, vid Ian Khamas presidentpalats. 

När Khama av DN:s Mats J Larsson får frågan om man inte funderat över billigare alternativ som drönare, svarar han:

”Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar i stället. De är till och med billigare än drönare”.

Oppositionsledaren Duma Boko häpnar över uttalandet och säger att det visar hur ovan Khama är att möta kritiska frågor från medier. När DN tidigare berättat för journalister och politiker att det skulle hållas en pressträff i Stockholm häpnade samtliga inblandade – det hör inte till vardagen i landet.

Allianskollegan Dithapelo Keorapetse, parlamentsledamot och talesperson för partiet BCP, skriver i ett sms att ”det är typiskt för hans regering att trivialisera seriösa frågor om offentlig politik när ansvar utkrävs”. Keorapetse anser att pengarna behövs på annat håll. Om affären, som medieuppgifter gjort gällande, är värd 14 miljarder kronor innebär det över tio procent av Botswanas BNP. 19 procent av befolkningen lever i fattigdom. Duma Boko konstaterar krasst att en flygtimme med gripen kostar ungefär lika mycket som en årslön för en sjuksköterska.

Jag ringer upp Keoopetse Paphane för att dubbelkolla uppgiften och fråga om ingångslönerna. Hon är generalsekreterare för Bonu, landets fackförbund för sjuksköterskor.

”Varför ska jag svara på detta? Du får ringa presidentens sekreterare om du har frågor om våra löner. Jag företräder bara landets sjuksköterskor, jag kan ju inte gå emot min egen president”, säger hon och lägger på luren.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.