Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-esbjornsson-inget-utrymme-for-raknefel-nar-kenyas-befolkning-ska-dokumenteras/

Världen

Erik Esbjörnsson: Inget utrymme för räknefel när Kenyas befolkning ska dokumenteras

Folkräknaren Dennis Okoth intervjuar Samson Nteng'a Omare och hans familj i Nairobi under den stora folkräkningen. Foto: Brian Otieno/AFP

Var tillbringade du natten mellan lördag och söndag? Denna något påträngande fråga kommer att ställas till miljontals kenyaner under de kommande dagarna. Exakt hur många som tillfrågas vet vi först när övningen är över eftersom syftet är just att räkna alla invånarna i landet.

Det har blivit dags för folkräkning i Kenya. Drygt 160 000 projektanställda folkräknare går i dagarna från dörr till dörr för att kartlägga exakt hur många som bor i varje hushåll, vad de använder för fortskaffningsmedel, hur deras finansiella ställning ser ut och vilka kommunikationsmöjligheter de har tillgång till. 

I Sverige litar vi på att SCB har full koll på landets invånarantal och det är stört omöjligt att röra sig under myndigheternas radar under en längre tid (vilket är anledningen till att Sverige gjorde sin sista folkräkning av klassiskt snitt 1990). Men i mindre robusta stater rekommenderar FN att folket räknas vart tionde år. 

Det är av högsta vikt att inte bara veta hur många kenyaner det finns (landet väntas ha vuxit med drygt tio miljoner invånare under det senaste decenniet) utan även var de finns, för att de begränsade resurserna ska fördelas där de mest behövs. Och det är inte lätt när människor konstant befinner sig i rörelse och delar tiden mellan ”shags”, den traditionella gården på landet, och staden dit de flyttat i jakt på arbete.

För att underlätta processen har alla kenyaner fått ledigt på måndagen. Men glädjen över en långhelg kring löning förbyttes snart i upprördhet när det stod klart att alla barer och restauranger tvingades hålla stängt på ”Census Night”, lördagskvällen. 

Räknarna kan omöjligt hinna med alla hushåll under ett dygn och det blir lättare för folk att komma ihåg var de var på tolvslaget om de var hemma och dessutom nyktra vid tillfället. Vänsterprasslandet i landet torde ha varit rekordlågt under helgen som gick. 

https://twitter.com/ntvkenya/status/1165290731143147521?s=20

Mest entusiastiska är politikerna som kampanjat för folkräkningen som om det handlade om ett politiskt val. Processen är definitivt politiskt laddad, eftersom det är den första räkningen som genomförs sedan landet fick 47 nya län under den nya författningen. 

Människor är makt, och den politiker som inte ser till att hens väljare registreras kan få minskat inflytande i rikspolitiken. Det kan de räkna med.